Redan vid 9-tiden började folk anlända till Slottet. Trapporna lystes upp av levande ljus, fönsternischerna dekorerades av blommor, och i en stor öppen spis sprakade en brasa. En diskret placerad bildskärm visade Bill och Melinda Gates, Roslings samarbetspartners, som kärleksfullt och humoristiskt berättade sina minnen av Uppsalasonen: "One of few who always kept full speed", och uttryckte sin glädje över att ha fått lära känna honom.
LÄS MER: På fredagen begravs Hans Rosling
Under målningen föreställande drottning Kristina till häst fanns ett kondoleansbord med hälsningar från bland andra norska kronprinsparet Haakon och Mette-Marit. Vartefter morgonen gick växte kön med kända och okända besökare till kondoleansbordet. Det internationella inslaget var påtagligt. Bland gästerna fanns Mickey Key från Pittsburgh. Hon är luthersk präst, och tårarna rinner när hon minns Hans Rosling. De träffades aldrig men hade telefonkontakt; han svarade alltid, hur upptagen han än var:
– He was a good man. We need more swedes like that, involved in the problems of the world.
Ett par minuter innan Domkyrkan slog halv elva-slaget tystnade sorlet i Rikssalen, och officianten Noomi Arvas Liljefors inledde ceremonin med ett varmt och mycket personligt tal om Hans Roslings liv och gärning.
– Han var en ögonöppnare och människovän. Nu har han slutat sin tid bland oss men hans gärning lever vidare och går inte att hindra. Nu när vi ska ta farväl av Hans ska vi glädjas över det liv denne intensiva man fick leva, sa Noomi Arvas Liljefors. Under sitt minnesord återkom hon till Hans Roslings starka relation till sina barnbarn och riktade sig direkt till dem:
– Han ville vara med er, för då hände det saker och det gillade han, sa hon och berättade att Hans, som var entusiastisk orienterare, förra våren och efter svår cytostatikabehandling sprang sitt sista lopp i Nåsten med barnbarnet Stig.
– Och han somnade in efter att ha lekt tittut med sitt barnbarn Mino. Ni i familjen var hos honom, och det minnet kommer ni alltid att bära med er som en gåva i resten av era liv.
Arvas Liljefors berättade om Hans Roslings barndom och uppväxt, och hur han blev en klassresenär av stora mått.
– Han var den förste i sin familj som tog studenten. Men han var inte intresserad av siffror i sig utan människorna bakom. Han ville göra verklighet av data, och fick statistiken att leva framför våra ögon, "Mormors verifierade statistik", som han kallade det.
Hans Roslings sista vilorum blir på Gamla kyrkogården i Uppsala, i närheten av Dag Hammarskjöld – en annan stor svensk som också ville göra skillnad.