Sorg i Sigtuna

UPPDATERAD. På olika platser i Sigtuna hedras de två unga pojkar som mist livet. Under onsdagskvällen sökte sig ett 40-tal människor till Mariakyrkan föra att närvara under mässan  "ljus i mörkret".

Uppsala2014-02-18 17:00

Kyrkklockorna ringer, det är knäpptyst i Mariakyrkan bortsett från en tonårsflicka som snörvlar och torkar bort tårarna som rinner ner för hennes kind, en annan flicka håller om henne.
Teresa Brilioth, barngruppsledare i kyrkan, börjar att läsa en dikt.
- Var inte rädd för mörkret, ty ljuset vilar där. Vi ser ju inga stjärnor, där intet mörker är.

- Hur ska vi våga leva när allt är så skört, frågar Benny Helgesson, kyrkoherde i Sigtuna församling.
Han pratar om att det inte finns några självklara svar i en situation som denna.
- Två barn som så fasansfullt gått bort i en värld full av omtanke, säger han.
Han säger att det krävs en speciell typ av mod av de människor som finns kvar i livet, att man ska gå tillsammans.
- Att vara varandra till tröst är den valmöjligheten till liv vi har, säger han.

Besökarna i kyrkan reser på sig. Går fram och tänder ett ljus, skriver en meddelande till pojkarna och lägger det i korg framme vid altaret.

"Jag saknar er, hoppas att vi har det bra där uppe" står det skrivet på ett av korten utanför kyrkan. Kortet är skrivet av ett barn. Kanske en klasskamrat eller nära vän, eller en lekkamrat från gården. Att barnen i Sigtuna kommun påverkas av det som har hänt kan fyrabarnsmamman Margan Ahmed vittna om.
- Det är det enda vi pratar om hemma just nu. Vi kände dem inte, men det påverkar oss väldigt mycket i alla fall, säger hon.

Och även utanför hemmen talas det om dödsfallen. För de som bor i staden kommer händelsen väldigt nära inpå. Antingen har man träffat pojkarna, gått i samma skola eller kanske bara sett dem på stan. Nästan alla har någon koppling.
- Man blir chockad, det är en liten stad. Jag gick i den skolan där en av pojkarna gick förut, säger Andreas Liss, som går i nian på SSHL.

På Sigtuna hårsalong märks det att folk vill prata.
-Varenda kund pratar om det, säger frisören Erika Högberg.
Och att två barn mist livet berör även utanför kommunens gränser. Kalle Hanselid från Stockholm har kommit till Sigtuna för att klippa sig.
-Det pratas mycket om det här inne i Stockholm också. Det var det första jag frågade om när jag klev in här hos frisören. Man påverkas alltid av händelser som den här, men att det är just barn är ofattbart, säger han.

Att det finns ett behov av att visa medkänsla märks även på internet. Över 1000 personer har gått med i Facebookgruppen "Vi som sörjer barnen som dog på Munkholmen". Många är chockade över att ett mord kan inträffa så nära dem och har lämnat små kommentarer. "Vid den badstranden badade jag som barn, känns overkligt" kommenterar en kvinna.

Och det är där, vid vattnet bredvid Munkholmens IP, som flest människor har sökt sig för att lämna blommor. Ett femtiotal ljus lyser bredvid bryggan under onsdagsförmiddagen. Många har lämnat en hälsning eller ett adjö.
De handmålade teckningarna, mjukisdjuren och en fotboll med texten "saknar dej" vittnar om offrens unga ålder. En kvinna står och tittar ut över vattnet. Hon ser ut att fundera. Kanske undrar hon varför. Det finns det många som gör. "Det går inte att förstå. Hur kunde det hända?" står det på ett av korten bredvid en röd ros.
- Det är hemskt. Man förstår inte vad som har hänt eller varför, säger Therese Sundström från Odensala.

Vid bryggan är det tyst. Men särskilt lugnt har det inte varit i Sigtuna de senaste dagarna. Reportrar från en mängd tidningar har kommit till staden och flera personer som Sigtunabygden pratar med berättar att de är trötta på journalister som kommer för nära inpå. Samtidigt finns det en förståelse för att media är på plats och rapporterar.
- Man måste acceptera att journalister gör sitt jobb Det finns ju folk som inte är från Sigtuna som är chockade över det som hänt. Och det kan vara ett sätt genom media att få dela vad som händer, säger Benny Helgesson, kyrkoherde i Sigtuna församling.

Under måndagen och tisdagen höll Mariakyrkan öppet extra länge för att ta emot besökare som vill sörja och prata om det som hänt.
- Det kommer folk hela tiden. En del vill bara sätta sig och vara ifred andra kommer in och talar om hur de ska prata med sina barn, säger Benny Helgesson.

På söndagen arrangeras en familjegudstjänst i Mariakyrkan som även den kommer att handla om det som hänt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om