Soprum i Gränby svämmar över

De överfyllda källsorteringshusen i stadsdelen Gränby i Uppsala stinker. Soppåsarna ligger överallt utom i soptunnorna, och någon källsortering är det inte tal om. Det gick inte ens att ta sig fram till soptunnorna i källsorteringshuset vid Bruno Liljeforsgatan 57 när UNT var där på onsdagen.

Källsorteringsrummen på Bruno Liljeforsgatan.

Källsorteringsrummen på Bruno Liljeforsgatan.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2004-09-15 15:09
Den söta, ruttna doften är det första som slår emot hyresgästerna längs Bruno Liljeforsgatan när de skall slänga sina sopor i källsorteringshusen. Vid lunchtid på onsdagen var hela golvet i huset vid 57-an täckt av ett halvmetertjockt lager soppåsar.
Längre ner på gatan står en liten vit lastbil från flyttfirman Svealandsgruppen parkerad. Fyra personer från firman började röja upp i källsorteringsrummen klockan 7 på onsdagsmorgonen.
- Vi blev inkallade i alla hast av fastighetsägaren AP-fastigheter i går kväll för att städa upp här, säger Lars Olov Lindberg, som annars är flyttkarl. Nu får han och kollegan Mikael Dalberg lasta stinkande sopor i stället för möbler i sin lastbil.
- Det var sagt att det skulle komma en sopbil och ta hand om sopsäckarna åt oss. Men än har vi har inte sett till någon, så vi får ta soporna i vår egen bil och köra dem till en container.

Mögliga persikor
Ännu lite längre ner på gatan, på Bruno Liljeforsgatan 49, har ett helt litet sopberg bildats på trottoaren utanför ett skjul som används för trädgårdsredskap. Här finns en salig röra tv-apparater, kundvagnar, madrasser, dynor, mikrovågsugnar, lampor, mattor, en halvfull mögliga persikor och diverse annat skräp som folk dumpat här.
Pontus Rode, regionchef för AP-fastigheter i Uppsala, är mer än bekymrad.
Enligt avtal med entreprenörerna Ragn-Sell och Zita skall soporna hämtas två gånger i veckan. Den frekvensen skall enligt de konsulter som AP-fastigheter anlitat vara fullt tillräcklig. Dessutom har AP-fastigheter gjort stora miljöinvesteringar och installerat maskiner som skall komprimera de brännbara soporna, berättar han.
Ändå ser soprummen ut som de gör?
- Det är tydligt att någonting inte fungerar här. Jag har fått signaler från boende om att soprummen inte alltid töms som de skall, alltså på måndagar och torsdagar. Vi betalar entreprenörerna dyrt för deras tjänster och förväntar oss givetvis att de utförs.
Pontus Rode säger att han snarast skall träffa cheferna för Ragn-Sell och Zita för att få en förklaring till sopproblemen i Gränby.
- Samtidigt finns det alltid folk som missköter sig när det gäller sophantering. Vi arbetar därför med nya former för information om miljötänkande i sophanteringen, bland annat via Hyresgästföreningen. Och från och med och med nästa vecka skall källsorteringsrummen i Gränby tömmas tre gånger i veckan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!