Sopkaos när återvinning stängde

Återvinningsstationen vid Fyrisskolan har plockats bort då marken ska användas till skolverksamhet. Nu letar företaget FTI efter en ny position för sopkärlen.

Efter att återvinningen vid Fyrisskolan plockades bort den 26 juni har många fortsatt att slänga sina sopor på platsen.

Efter att återvinningen vid Fyrisskolan plockades bort den 26 juni har många fortsatt att slänga sina sopor på platsen.

Foto: Jakob Meijer

Uppsala2015-07-01 09:58

Personer som har för vana att sortera sina sopor på återvinningsstationen vid Fyrisskolan i Uppsala möts numera av en tom grusplan. Istället hänvisar en liten, orange skylt källsorterarna till återvinningstationerna vid Torbjörns Torg och Librobäck.

Men att det inte längre finns några sopkärl att slänga glas, kartong och metall i har inte hindrat allmänheten från att slänga skräp på platsen. Tidigare i veckan hade en stor hög med soppåsar, pizzakartonger och mjölkförpackningar tornat upp på grusplanen. Enligt företaget FTI (Förpacknings- och Tidningsinsamling), som den nu borttagna återvinningstationen tillhör, kommer soporna inte ligga kvar länge.

– Vi kommer att ha en regelbunden städning av platsen i någon månad framöver, trots att återvinningen är bortplockad. Det är inte alltid som informationen om att en station har plockats bort når ut till alla, säger Lars Hafvenström, regionschef på FTI.

Anledningen till att återvinningsstationen har tagits bort är något komplicerad. Stationen har nämligen redan flyttats en gång i år.

– I samband med byggandet av ett underjordiskt vattenmagasin flyttades återvinningsstationen från Götgatan-Ringgatan till Fyrisskolans mark där Skolfastigheter är fastighetsägare. Skolfastigheter har nu meddelat att de behöver marken för skolverksamhet och att stationen måste flyttas, säger Lissi Kalin, informatör på Uppsala kommun.

Företaget FTI tittar nu på möjligheten att åter placera ut sopkärlen i närområdet framöver, men när det kan komma att ske är oklart. Det finns inte heller någon exakt position för var kärlen kan stå.

– Det är FTI:s ansvar att hitta en ny placering, på privat mark eller kommunal mark. Kommunen kan vara behjälplig till viss del, säger Lissi Karlin och fortsätter:

– Är det kommunal mark som föreslås så gör stadsbyggnadsförvaltningen en bedömning av platsens lämplighet, lämpligheten bedöms dels ur markägarens perspektiv men också en bedömning utifrån stadsbilden eftersom en återvinningsstation på såväl kommunal som privat mark alltid kräver bygglov.

Att det krävs stora ytor för en återvinningstation är något som kommunen ser som ett stort problem, då det är svårt att hitta i centrala Uppsala.

– Vi har föreslagit för FTI att komplettera insamlingssystemet i Uppsala med ett som kräver betydligt mindre utrymme i likhet med det som finns i till exempel Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om