Vi blir allt bättre på sopsortering. Exempelvis lämnade varje Uppsalabo 16 kilo pappersförpackningar till återvinning 2022, vilket är mer än en fördubbling på 15 år.
I och med att så många förpackningar av papper, glas, plast och annat går till återvinning blir det inte så mycket avfall som behöver lämnas till förbränning. Det är något som Camilla Brodén har märkt. Trots att de är fem i familjen i radhuset i Luthagen är det bara små mängder som hamnar i det brännbara avfallet.
– Vi är ganska noga med att återvinna, säger Camilla Brodén. Räknar man bort även det matavfall som går till kompostering återstår inte mycket. Det vi lägger i tunnan för brännbart avfall är i stort sett bara lite kattsand, några ljusstumpar och kanske extra kladdiga plastförpackningar.
I Gunsta öster om Uppsala lyfter Göran Bergström på locket till det gröna sopkärlet för brännbart utanför villan.
– Tunnan är nästan tom, konstaterar han. Vi är två i hushållet och det blir bara en påse brännbart i veckan efter att vi sorterat ut matavfallet och återvinningsbara förpackningar.
Liksom många andra småhusägare betalar Göran Bergström onödigt mycket för sophanteringen. Hans abonnemang för hämtning av brännbart avfall innebär tömning varannan vecka och då brukar tunnan vara långt ifrån halvfull.
Med så små sopmängder brännbart skulle Göran Bergström utan problem kunna ha hämtning endast sju gånger om året, vilket är den lägsta frekvensen. Enligt Uppsala Vattens taxa skulle det innebära en besparing med 858 kronor per år, jämfört med vad han betalar idag.
– Det hade jag ingen aning om, säger Göran Bergström.
Betydligt fler än han skulle kunna spara pengar på den här punkten. Av Uppsalas småhusägare är det bara 4 av 100 som har hämtning av brännbart avfall endast sju gånger per år. Men betydligt fler med villor och fritidshus skulle kunna ha en hämtning med så låg frekvens.
– Förutom en besparing för den enskilde vore det även positivt för klimatet i och med minskande transporter, konstaterar Elin Hagberg, sektionschef på Uppsala Vatten.
Uppsalaborna har visserligen blivit duktigare på sopsortering, men enligt Elin Hagberg kan hushållen bli ännu bättre och därmed dra ner sina utgifter på bred front.
Uppsala Vatten har gått igenom tonvis med hushållssopor och konstaterat att så mycket som 60 procent är felsorterat av det Uppsalaborna kastar i tunnan för brännbart. Om förpackningarna som hamnat fel istället går till återvinning innebär det givetvis mindre mängder brännbart.
Uppsala Vatten har beräknat hur mycket det brännbara kan minska för dem med småhus. Säg att ett normalhushåll med två vuxna och två barn sorterar ut alla sina förpackningar och lämnar dem till återvinning. Den familjen skulle få cirka 45 kilo brännbart per år och utan vidare klara sig med sju sophämtningar om året. Årskostnaden skulle bli 315 kronor.
Det kan jämföras med det genomsnittliga Uppsalahushållet, som alltså felsorterar 60 procent av sitt brännbara avfall. För den familjen på fyra personer blir det runt 165 kilo brännbart om året. Den mängden skulle sannolikt kräva 13 hämtningar per år och årskostnaden uppgår då till 587 kronor.
Nästan tre av fyra småhus i Uppsala har dock så mycket som 26 hämtningar om året, till ett pris av 1 173 kronor.
För att få sophämtning mer sällan räcker det att gå in på Uppsala Vattens hemsida och ändra. Här finns alltså pengar att spara för många – om de sopsorterar noga.