Sopdumpning irriterar boende: "Allvarligt miljöbrott"

Bildäck, soffor och stolar har dumpats vid en återvinningstation. Nu reagerar privatpersoner som vill se en förändring.

Såhär såg återvinningstationen vid Nåntunavägen ut på onsdagen. Nu hoppas boende på att dumpningen upphör.

Såhär såg återvinningstationen vid Nåntunavägen ut på onsdagen. Nu hoppas boende på att dumpningen upphör.

Foto: Privat

Uppsala2020-09-30 21:43

Vid Nåntunavägen ligger en återvinningsstation som normalt är till för att slänga tidningar, glasförpackningar och plast. Men den senaste tiden har förbipasserande bevittnat en överfull station där möbler, soffor och bildäck dumpats.

– Det är förskräckligt. Jag som samhällsmedborgare vill uppmärksamma den här nedskräpningen för att få ett slut. Vi försöker lära barn och ungdomar att inte skräpa ner, då kan det inte se ut såhär. Som vuxna blir vi ingen bra förebild, säger Kristina Widlund.

Ansvaret för stationen ligger hos FTI (Förpacknings-och tidningsinsamlingen). De har ett regelbundet städschema, men det räcker inte alltid för att undvika dumpning.

– Dumpning kostar pengar och tar energi. Vi skulle bygga fler stationer och utveckla vårt arbete, men nu tvingas vi städa bort pengarna. Det som hjälper är att vi är närvarande vid de olika stationerna och att vi är tydliga med vår information. Samtidigt är det svårt då vi kan inte närvara på varje station hela tiden, säger Mikael Edenqvist, regionchef på FTI.

Problemen med dumpning är inget nytt, men det finns tendenser som pekar på att coronapandemin bidragit till en ökning.

– Överlag konsumerar personer fler produkter hemma och det har resulterat i att vi på stationerna sett en uppgång när det gäller skräp och dumpning. Det är viktigt att komma ihåg att dumpning också är ett allvarligt miljöbrott. Men jag vill också säga att majoriteten sköter sig jättebra och det gläds vi åt, säger Mikael Edenqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!