Vid två tillfällen ska en personal på Norlandia Förskola Seminariet ha tagit hårt i pojkens armar.
– Min son kom hem med blåmärken och sa att personal gjort honom illa, berättar pojkens mamma Cecilia Axelsson.
Hon anmälde incidenterna till Barn- och elevombudet (BEO) på Skolinspektionen, som nyligen fattade sitt beslut.
"Norlandia Förskolor AB har brutit mot bestämmelserna om skyldigheten att motverka kränkande behandling”, skriver Barn- och elevombudet. Samtidigt som BEO konstaterar att det inte är visat att pojken utsatts för repressalier och kränkningar på förskolan, trots att han upplevt det så.
Ord står mot ord om exakt hur blåmärkena uppkommit och vad som egentligen inträffat. Men förskolan kritiseras för att ha brustit i anmälningsskyldigheten och inte tillräckligt snabbt utrett alla händelser. Mamman har i anmälan även påtalat fler tillfällen när pojken utsatts för kränkningar.
– Det är inte händelserna i sig som jag blir så arg på. Jag tror inte någon gjort det av ondo. Utan det är hur man hanterat det, hur man bemöter det.
Redan 2017 påtalade Cecilia Axelsson missförhållanden på förskolan för personalen. Hennes son har autism och adhd och behövde extra stöd på förskolan, men hon upplever inte att han fått det i den utsträckning som han behövt.
I BEOs utredning framgår att en personal verkligen tagit hennes son i armen vid ett tillfälle, men enligt personalen själv var det inte så hårt att det ska ha gett blåmärken. Cecilia ser händelsen som ett bevis på att förskolan saknat de resurser och kompetenser som behövs för att ta hand om hennes son.
– Jag har ju aldrig behövt ta i honom så hårt. Det visar ju att man inte satt in insatserna som behövs.
I augusti 2019 började hennes son rygga tillbaka när en viss personal kom in i rummet.
– Det har varit problem hela tiden sedan sonen började, men nu när de bytte rektor blev det verkligen problem.
I slutet av februari i år valde Cecilia att ta hem båda sina barn i sex veckor tills de kunde byta förskola. På den nya kommunala förskolan är upplevelserna av omsorgen en helt annan.
Hon menar att det är stor personalomsättning på Seminariet och att det finns en tystnadskultur på förskolan.
– Det är fler föräldrar som upplevt kränkningar och det är fler föräldrar som inte vågar anmäla på grund av rädsla för repressalier. Det är jättemycket sådant. Kommunen är informerad, men de väljer att blunda, säger hon.
En annan förälder som också bytt förskola, säger anonymt:
– Jag tycker ingen ska sätta sitt barn där. Vi är så många föräldrar som är oroliga och som känner att det är osäkert, men ingen vågar säga något. Det som tas upp, läggs bara ned.
Outi Ceder, enhetschef på Utbildningsförvaltningen på Uppsala kommun betonar att kommunen har ett tillsynsansvar för fristående förskolor, men att det inte gäller just kränkningar. Där ligger tillsynen hos Skolinspektionen.
Hon bekräftar att kommunen under våren fått klagomål från vårdnadshavare gällande Seminariet, vilket lett till att man gjort besök på förskolan, samt skickat frågor till huvudmannen Norlandia Förskolor AB.
– Vi följer upp klagomål omgående och ställer en del frågor. För oss har det varit nog med de svar som vi fått från Norlandia, säger Outi Ceder.
Cecilia Axelsson har nu även anmält förskolan till Diskrimineringsombudsmannen för diskriminering mot hennes son.