Sömnsvårigheter som att vakna tidigt och inte kunna somna om eller att inte kunna somna in på kvällen påverkar din hjärna och är kopplat till hjärt- kärlsjukdomar. Det är känt av forskningen sedan tidigare.
Men nu visar en studie från bland annat Uppsala universitet att sömnsvårigheter är en riskfaktor bakom en viss, mycket allvarlig, form av hjärnblödning.
– Sambandet låter biologiskt troligt eftersom vi vet att sömnsvårigheter påverkar andra fall. Men det här är första studien som visar kopplingen med hjärnblödning, säger Susanna Larsson, strokeforskare och epidemiolog vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom studien.
Den här speciella typen av hjärnblödning inträffar när ett missbildat blodkärl i hjärnan spricker. Cirka 3 procent av världens befolkning beräknas bära på ett sådant defekt blodkärl, ett så kallat aneurysm. Men bara 2,5 procent av dem beräknas spricka. Sjukdomen är alltså ytterst sällsynt.
Bland dem som drabbas är dock utgången oftast mycket allvarlig och en fjärdedel dör inom 24 timmar. De som överlever drabbas i hög grad av olika typer komplikationer, mentalt och fysiskt, ofta livslånga.
Ännu starkare riskfaktorer är rökning och högt blodtryck, men de är redan kända. Den som har sömnsvårigheter ska därför vara vaksam och se till att ta hand om de andra riskfaktorerna.
– Om man röker ska man ska sluta med det omedelbart och man bör kontrollera om blodtrycket är för högt, säger Susanna Larsson.
Samtidigt är det viktigt att inte överdriva riskerna som trots allt är mycket små, framförallt om man har bra blodtryck och inte röker.
– Men de här tre tillsammans ger en ganska hög risk, säger Susanna Larsson.
Eftersom hjärnblödningen är så ovanlig är det ett svårt sjukdomstillstånd att studera och kartlägga riskerna för. Studien bygger på ett stort antal kohorter, alltså databaser med patientunderlag, från flera europeiska länder. I studien har 10 000 personer med aneurysm jämförts med knappt 60 000 personer utan.
Forskarna har använt en ny metod för ändamålet, där det är förekomsten av genvariationer som ökar sannolikheten för högt blodtryck, rökning och insomni som har jämförts.
Just sömnens betydelse behöver utredas djupare, menar Susanna Larsson.
– Vi kommer säkert gå vidare och titta på olika parametrar kopplats till hur sömnen påverkar hjärna och våra blodkärl.