Inne på Biomedicinskt centrum vid Uppsala universitet finns ett sömnlaboratorium, utrustat med en bäddad säng och dämpad belysning. Där pågår en studie som ska försöka reda ut varför kvinnor sover så dåligt.
– Det är inget snack om att vi måste belysa detta. Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att nästan varannan kvinna säger att de har sömnbesvär. Det är 37 procent bland män, så det finns ett stort glapp mellan könen. Vad är de bakomliggande orsakerna till det?
Christian Benedict är lektor i farmakologi och har forskat mycket på just sömn. Tillsammans med forskaren Diana Noga Morais Ferreira ska de undersöka kvinnors sömn, och hur menscykeln påverkar sömnen.
Deltagarna i experimentet får sova en natt i labbet, eller hålla sig vakna hela natten för att simulera exempelvis ett nattskift på jobbet. Forskarna tar prover och gör olika tester för att mäta andning, ögonrörelser, humör och hormonnivåer.
– Förr har det varit så att man inte bjöd in kvinnor för att göra experiment. Man tänkte att det var för komplicerat med kvinnor, med menscykeln och så.
Ja, historiskt sett har forskarna mest studerat män – vilket blir problematiskt när man sedan ska dra slutsatser mellan könen, menar Christian Benedict. Till exempel vet man om att östrogen, det kvinnliga könshormonet, har en sömnfrämjande effekt och att kvinnors arbetsminne påverkas mer av en natt utan sömn än männens.
– En grej som man måste nämna är PMS och den värsta, PMDS. Det är ju något som inte män har. Ungefär 60-70 procent som har PMDS har sömnbesvär. Det kan också vara något som förklarar skillnader, säger Christian Benedict.
Men sömn är komplext. Att så många fler kvinnor än män uppger att de sover dåligt kan ha många olika anledningar.
– Det kan vara lite vinklat det där. Med kvinnor finns inte samma stigma så de är mer benägna att säga när de inte mår bra. Det är en annan attityd mot hälsan än hos män, menar Christian Benedict.
Han har också andra hypoteser om varför kvinnor sover sämre.
– Kvinnor gör mer på hemmaplan, tar hand om tonåringar och ser till familjen, samtidigt som de jobbar. Det är mycket mer belastning, och då kan man snabbare känna av när man inte sovit tillräckligt. Det kan också vara så att kvinnor använder sin hjärna mer, eftersom de är mer sociala och kommunikativa.