Sömnforskare på besök i Gottsunda
På Gottsundaskolan fick 90 sjundeklassare lära sig om sömn och avslappning när sömnforskaren Marie Söderström kom på besök.
De senaste 10-15 åren har unga fått svårare att sova, menar sömnforskare Marie Söderström.
Foto: Hans E Ericson
- Många har svårt att varva ner med all teknik som finns. Datorer och mobiltelefoner bidrar till ett gränslösare samhälle, där det är svårt att bestämma när man varvar ner, säger Marie Söderström.
Sömnen är kroppens viktigaste återhämtningsperiod och gör bland annat immunförsvaret bättre. Den som sover för lite kan lättare drabbas av infektioner, bli trött och få koncentrationssvårigheter eller till och med en depression. Men sömnsvårigheterna kan även bero på annat än datorer.
- Det är bevisat att det finns morgon- eller kvällsmänniskor. Det innebär att dygnets botten, när man är som mest avslappnad, kanske ligger klockan sex på morgonen. Då är det jättesvårt att gå upp vid sju, till skillnad från om man når botten vid klockan två, säger Marie Söderström.
Eleverna fick även gå en tipspromenad och ha avslappningsövningar.
- Det är bra att vi får lära oss om sömnen, många unga går och lägger sig ganska sent, säger Sharmin Baeg, en av sjundeklassarna som lyssnat på föreläsningen.
Det är dock inget man kan klandra hennes klasskompis Deka Ali för.
- Jag brukar somna vid 8-9-tiden, säger hon.
Temadagen var en del i ett stort projekt om ungas mat- och hälsovanor som ska komma till 20 skolor i hela landet och anordnas av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!