Därför är det viktigt att man ändrar sina vanor snabbt.
Har man vant sig vid att sova bort förmiddagen i stället för att sussa under nattimmarna blir man lätt trött och hängig.
– Man blir inte utvilad trots att man sover 8, 10, kanske 12 timmar. Att känna sig utsövd handlar inte om antalet timmar utan om sömnens kvalitet, säger gymnasieläraren Anna Nygren som skrivit boken Så funkar det! om ungdomars sömnbehov.
Hon menar att det är svårt att falla i djup sömn när det är ljust ute, sömntypen som är viktigast för vår återhämtning. Dålig sömn får direkt konsekvenser för vårt humör, kostvanor och motion, och människor som sover för lite är oftare deprimerade.
– Och sover man fel äter man gärna fel också, för att hjärnan vill bli pigg snabbt med snabba kolhydrater. Och är man hängig och äter dåligt blir det nog inte mycket motion heller.
Har man nu gått upp sent hela sommarledigheten är det med andra ord hög tid att ställa om. Enligt Anna Nygren är det dessutom bäst om omställningen sker snabbt.
Och även om man är nattuggla och gärna stannar uppe till sent på sommarlov och helger är det bättre att gå upp redan klockan nio dagen efter, menar hon. Känner man sig trött är det bättre att ta en tupplur mitt på dagen än att sova bort hela förmiddagen. Omställningen från helg till vardag kan annars bli riktigt tung.
– Är man uppe sent på nätterna på helgen, och sover hela dagen, då förstör man flera skoldagar, för man får inte tillbaka sin normala rytm förrän någon gång på onsdagen.