Sömnbrist ändrar vår världsbild

En natts total sömnbrist kan påverka hur vi ser på världen. Efter vaknatten uppfattas landskapsbilder som mindre behagliga än de brukar göra.

En av bilderna i studien så som deltagarna uppfattade den som mest naturlig efter en hel vaknatt, vilket var både suddigare och mindre behaglig än efter normal sömn.

En av bilderna i studien så som deltagarna uppfattade den som mest naturlig efter en hel vaknatt, vilket var både suddigare och mindre behaglig än efter normal sömn.

Foto:

Uppsala2019-02-28 10:30

Det visar forskare vid Uppsala universitet och Flinders university i Australien i en studie som publiceras i tidskriften Journal of Sleep Research.

– Vår studie är visserligen liten, men resultaten väcker ändå viktiga frågor om hur sömnbrist påverkar vårt humör. Det är väl känt att naturvyer och landskapsbilder brukar väcka positiva känslor. Därför är det anmärkningsvärt att upplevelsen av just dem påverkades negativt redan av en enda natts total sömnlöshet, säger synforskaren Karin Nordström.

Studien omfattar elva unga friska män som vid två olika tillfällen tillbringade hela natten i ett sömnlaboratorium i Uppsala. Den ena gången var de vakna hela natten, den andra gången fick de sin vanliga drygt sju timmar långa ostörda sömn. Slumpen avgjorde i vilken ordning deltagaren genomförde de båda experimentnätterna.

På morgonen efter såväl vaknatten som natten med normal sömn fick deltagarna på en bildskärm titta på 30 bilder med naturmotiv. Hälften av bilderna var tagna på avstånd av hela landskap och hälften var närbilder.

För varje bild som presenterades ställde deltagaren själv in skärpan tills dess att han uppfattade bilden som mest naturlig. Därefter angav han på en 100-gradig skala hur behaglig han tyckte att bilden var.

Forskarnas analys av svaren visar ett deltagarnas uppfattning av närbilderna inte påverkades alls av om de hade sovit eller varit vakna under natten. Däremot sticker två resultat ut när det gällde deras upplevelse av landskapsbilderna:

Efter vaknatten var landskapsbilderna som deltagarna betraktade som de mest naturliga överlag suddigare än efter natten med sju timmars ostörd sömn.

Efter vaknatten skattade deltagarna dessa landskapsbilder som mindre behagliga att titta på än efter sömnnatten.

Forskarna påpekar att studien är den första i sitt slag, har få deltagare och bara omfattar män.

– Resultaten bör därför betraktas som preliminära. De behöver följas upp i betydligt större studier som omfattar både kvinnor och män och har deltagare i flera olika åldrar. Det skulle också vara intressant att undersöka hur mer långvarig sömnbrist påverkar upplevelsen av natur- och landskapsbilder och av att vistas ute i naturen, säger Karin Nordström.

Fotnot: Hela artikeln i Journal of Sleep Research kan läsas här.

Många effekter av sömnbrist

Tidigare experimentella studier gjorda av samma forskargrupp har bland annat visat att en enda vaknatt ökar hungerkänslorna och aptiten, stör ämnesomsättningen på ett sätt som liknar diabetes, ökar halterna av ett par ämnen som släpps ut från skadade nervceller och förändrar aktiviteten hos gener som styr dygnsrytmen.

Flera studier har visat att långvarig sömnbrist ökar risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och depression. Långvarig sömnbrist, men också extremt mycket sömn, har kopplats till ökad förekomst av fetma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!