Sömn lika viktigt på sommaren

Det är en allmän uppfattning att vi behöver mindre sömn på sommaren, men det finns ganska lite forskning som stöder det.

Nahro Omar Salim med sonen Yosef och brorsdottern Tina.

Nahro Omar Salim med sonen Yosef och brorsdottern Tina.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2010-06-30 09:45

Sömnforskaren Göran Kecklund på Stockholms universitet talar av egen erfarenhet när han berättar att han ofta kommer i säng lite senare och vaknar lite tidigare på morgonen under sommaren.

Vad händer med kroppen när man sover mindre?
– Först och främst blir vi så klart trötta. Om sömnbristen blir kronisk så kan det få långsiktiga effekter på hälsan. Men om man sover en halvtimme eller fyrtiofem minuter kortare under sommaren, det klarar de flesta utan problem, säger Göran Kecklund.
Under året sover många för lite i veckorna men vilar upp sig under helgerna. Även för barn är risken för sömnbrist störst när man måste gå upp tidigt för att komma i tid till dagis eller skola.

Forskarna vet inte så mycket om hur barn påverkas av sömnbrist. Rent generellt brukar man säga att de är mer känsliga än vuxna eftersom sömnbrist bland annat påverkar tillväxten och hjärnans utveckling.
– Den första effekten som man brukar se hos skolelever är att inlärningsförmågan blir sämre eftersom de är trötta. Man blir mindre uppmärksam och får sämre minne, säger Göran Kecklund.

Hormonet melatonin är viktigt för sömnen. På vintern, när vi får lite dagsljus, får vi en rejäl melatonintopp på natten och vi sover längre. På sommaren får vi också en melatonintopp på natten, men den är smalare och spetsigare. Hur mycket melatonin vi har i kroppen är direkt kopplat till solljuset, och det påverkar även ämnesomsättningen. Mycket melatonin ger låg ämnesomsättning och tvärsom.
– På sommaren går vi helt enkelt på lite högre varvtal, säger Göran Kecklund.

Har du några goda råd till föräldrar som har svårt att få sina barn att somna i tid?
– Det är viktigt att man börjar i tid och har lite tråkigt en stund. Iallafall ska man ägna sig åt lugna aktiviteter, då kommer oftast tröttheten. Ett annat förhållningssätt är helt enkelt att man accepterar att ungarna är lite griniga när de sovit för lite. Är det någon gång man ska vända på dygnet så är det väl just på sommaren, säger Göran Kecklund.

Många, inte minst barn, tycks ha lättare att senarelägga dygnet än att tidigarelägga det.
– Vi har alla en biologisk klocka och vi påverkas av våra gener när det gäller sömnvanor. Men självklart påverkas även barnen av föräldrarnas livsstil. Det kan bli några tuffa dagar i slutet av sommaren när man måste vrida tillbaka dygnet, men efter två till tre dagar brukar de flesta ha hittat tillbaka till sin gamla rytm, säger Göran Kecklund.

För barn kan det vara extra svårt att gå och lägga sig i vettig tid så här års. För att inte tala om hur svårt det kan vara att få barnet att förstå att föräldrarna kanske vill sova lite till även om solen skiner och fåglarna kvittrar klockan fyra på morgonen.
Klara Hansson, 6 år, vaknade halv sex några mornar förra veckan, men nu har en förkylning gjort att hon sover lite längre igen.
– Jag tycker själv att man vaknar tidigare och känner sig piggare på sommaren. Man är mer sugen på att gå till jobbet, säger hennes mamma Mira Persson.
Det är mycket som lockar till att vara vaken när sommarkvällen är ljus, men Mira Persson och Klara Hansson har några trix.
– Vi brukar läsa sagor. Eller också hittar jag och pappa på egna sagor. Om det är svårt att sova får mamma eller pappa klia mig i pannan eller på örat, säger Klara Hansson.

Dygnet brukar bli lite förskjutet när de är lediga, men det brukar gå ganska snabbt att vrida det tillbaka.
– Efter en eller två nätter brukar vi vara tillbaka i normala gängor, säger Mira Persson.

Några som verkar fulla av sommarenergi är Yosef Omar-Salim, 5 år, som har besök av kusinen Tina Omar-Salim, 3 år. De rusar runt bland djuren på 4H-gården i Gränby och har inte tid att svara på några frågor. Yosef Omar Salims pappa Nahro Omar-Salim berättar att hans barn brukar somna nästan precis klockan nio varje kväll, även på sommaren.
– Vi brukar vara ute och promenera på kvällarna, kanske går vi och handlar. Yosef brukar vara uppe med oss tills han blir trött. Då är det aldrig några problem att somna, säger Nahro Omar-Salim.

Harriet Borg, 7 månader, har desto svårare att sova. Hon sover sällan mer än en timme i sträck och ”natten” brukar pågå mellan klockan tio på kvällen och fem på morgonen.
– Vi har mörkläggningsgardiner, men det funkar inte. Hon vaknar när det är ljust, men dessutom tror jag att det kan bero på att hon är inne i en ny fas. Hon håller på att få nya tänder och jag ska sluta amma. Trots att hon bara sover sammanlagt någon timme på dagen så verkar hon inte lida av någon sömnbrist. Det är värre för oss föräldrar, säger mamma Alexandra Borg.

Nyligen var de hos doktorn och fick veta att de har ett väldigt aktivt barn.
– Han sa att vår dotter säkert kommer att bli idrottare. Det är ju trots allt roligare än att ha en hösäck till barn, säger Alexandra Borg.
Enligt sömnforskarna är det i alla fall inte skadligt med mindre sömn på sommaren. Känner man sig inte trött på dagarna så är det ju inget problem och man kan lika gärna passa på att vara uppe lite längre. Barn gör som bekant oftast som vi gör och inte som vi säger. Men det gäller nog inte klockan fyra på morgonen.

Hälsan påverkas

Går det flera veckor utan att vi får sova ordentligt så kan det få effekter för hälsan. Ämnesomsättningen påverkas, vi får svårare att bryta ned blodsocker och kroppen utsätts även för hormonella förändringar. Börjar vi sova mer igen inom några månader så brukar kroppen återhämta sig relativt lätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!