Vi strosar runt i Botaniska trädgården i jakt på den perfekta plasten. Slutligen hittar vi den, intill en liten dam där syrenerna inte hunnit blomma över. Christina Jansson breder ut sina gula filt, sparkar av sig träskorna och börjar packa upp maten.
- Förra sommaren var jag ledig och då hade jag picknick flera gånger i veckan. Jag gillar det skarpt. Man blir hungrigare när man är utomhus och maten smakar så mycket godare, säger Christina Jansson, matbloggare (Pickipicki) och picknickentusiast.
Hon tar fram lufttorkad skinka och lindar den runt färdigskurna melonbitar. De stora Ulvagubbarna smaksätts med små stavar av ingefära. Ingenting är färdiggjort, förutom de bärfyllda plättarna som stektes igår.
- Jag tycker att det blir bättre om man har med sig tillbehör i olika burkar och sedan plockar ihop grejerna på plats. En macka som läggs ihop strax innan man ska äta blir godare än om den ligger och soggar ihop sig.
Enligt Christina Jansson passar all mat för picknick, men det gäller att tänka på att hålla den ordentligt kyld. Hon tycker heller inte att man alltid måste förbereda så mycket i onödan.
- Man behöver inte stå och steka plättar, att köpa mat gills också! Man kan till exempel köpa lite rökt lax, gräddfil och tortillabröd – det är perfekt plockmat.
Viktigt är dock att ta med sig tillräckligt, det värsta är att gå hungrig från en picknick. Christina förordar knytkalas. På så sätt behöver alla endast bidra med någon enstaka grej.
Förutom maten är det också fint att hitta en bra plats. Botaniska där vi sitter är en av Christinas favoriter, men hon gillar också klipporna i Vreta Udd vid Hammarskog och gräsplätten vid Kvarnbo kvarn. Men platsen är inte det viktigaste för Christina.
- En gång hade jag till och med picknick hemma på golvet. Jag hade förberett och så började det regna, men det gick bra det med!
Grillpicknick är också någonting hon uppskattar. Men då gäller det att anpassa maten efter grillens storlek - annars kan det sluta i besvikelse även för en picknickentusiast.
- Mitt värsta picknickminne är nog när min sambo fick för sig att vi skulle grilla flintastek på engångsgrill för några år sedan. Det spöregnade, steken täckte hela grillen och blev inte färdig. Jag vill minnas att vi åkte hem och åt någonting annat. Korv passar på engångsgrill – inte flintastek.
Christinas picknicktips:
* Ta med råvaror i burkar och plocka ihop på plats. På så sätt blir maten fräschare och godare.
* Se till att det finns lite av varje, något salt, något matigt och något sött – och att det finns tillräckligt med dryck.
* Ha knytkalas-picknick. Om alla tar med sig olika saker blir korgen mer generös, samtidigt som arbetsbelastningen för alla inblandade minskar.
*Ta med en stor filt så att alla får plats.
* En bok eller tidning är bra att ha med för långa picknickar.