Det framgår av en svensk studie, som publiceras i det senaste numret av facktidskriften Sleep Medicine.
– Den ökade risken för akut hjärtinfarkt är visserligen liten, men den talar ändå för att sömnförlusten och störningen av dygnsrytmen när klockan ställs fram en timme kan påverka hjärtat negativt, säger läkaren Rickard Ljung vid Karolinska Institutet.
Utifrån uppgifter i det svenska registret för hjärtintensivvård (Riks-HIA) har han tillsammans med forskare vid bland annat Akademiska sjukhuset och Linköpings universitet undersökt hur antalet inläggningar på grund av akut hjärtinfarkt varierar under veckorna kring omställningen till sommar- respektive vintertid.
Forskarna fann att antalet hjärtinfarkter under veckan efter övergången till sommartid den sista söndagen i mars steg med fyra procent. Ökningen av risken för akut hjärtinfarkt var störst under de första dagarna efter tidsomställningen och kvarstod bara under den första veckan. Därefter återgick infarktrisken till en för årstiden ”normal” nivå.
Sedan tidigare är det känt att risken för hjärtinfarkt är högre på måndagar än under andra veckodagar. Ökad stress inför en ny arbetsvecka brukar anges som en förklaring till detta.
– Vår studie pekar dock på att en förändrad dygnsrytm under helgerna, liknande den som sker när dygnsrytmen rubbas med en timme vid övergången till sommartid, också kan vara en förklaring till infarktökningen under måndagar, säger Rickard Ljung.
Även vid övergången till vintertid i slutet av oktober sker en sorts rubbning av dygnsrytmen när vi tillfälligt får chansen att sova en timme längre än vi brukar.
– Att ställa om sin biologiska klocka i den riktningen verkar vara mindre påfrestande. Vi har tidigare sett en minskad risk för hjärtinfarkt måndagen direkt efter omställningen till vintertid men ingen förändring alla av risken för resten av veckan i samband med den, säger Rickard Ljung.
Finns det några råd att ge inför övergången till sommartid nu i helgen?
– Ja, ta om möjligt litet sovmorgon nu på måndag. Det är för övrigt ett råd som kan vara bra att följa på måndagar i allmänhet, säger Rickard Ljung.
Sommartid kan orsaka infarkt
Antalet fall av akut hjärtinfarkt stiger i samband med övergången till sommartid. Ökningen är dock tillfällig. Efter cirka en vecka ligger antalet hjärtinfarkter åter på samma nivå som de brukar göra.
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!