Sommarsol skyddar mot D-vitaminbrist

Att vistas i solen under sommaren höjer kraftigt halten av benskyddande D-vitamin i blodet. Därmed sjunker också drastiskt andelen kvinnor som har uttalad D-vitaminbrist.

Uppsala2009-05-06 07:00
Det visar forskare vid Karolinska Institutet och Uppsala universitet i en ny studie, som publiceras i nätupplagan av facktidskriften Journal of Internal Medicine.
- Våra resultat talar för att det finns skäl för svenska kvinnor att dra nytta av sommarens solljus för att förhindra D-vitaminbrist, säger Ann Burgaz, doktorand vid avdelningen för nutritionsepidemiologi vid Karolinska Institutet.

D-vitamin tillverkas av kroppens egna hudceller när de utsätts för solljus och behövs bland annat för att bygga upp skelettet. Att Sverige, i synnerhet under vinterhalvåret, är ett solfattigt land brukar föras fram som en förklaring till varför benskörhet och frakturer är mycket vanligare här än bland människor som är bosatta på sydligare breddgrader.
Under senare år har ett växande antal studier pekat på att D-vitamin också spelar en viktig roll för kroppens skydd mot flera cancerformer, bland annat bröstcancer, och för immunförsvaret.
- Det är alltså viktigt att veta mer om vilka faktorer som kan hjälpa till att upprätthålla en hög D-vitaminnivå i blodet, säger Ann Burgaz.

Den nya studien omfattar 100 kvinnor i Uppsala i åldrarna 61 till 83 år. Alla besvarade en omfattande enkät om bland annat sina mat- och solningsvanor. Vid två tillfällen, det ena under vintern och det andra i slutet av sommaren, lämnade de också prover för analys av halten D- vitamin i blodet.
- När vi jämför provsvaren från de båda tillfällena ser vi att det sker en rejäl höjning av halterna D-vitamin i blodet under sommaren. I slutet av sommaren hade kvinnorna i genomsnitt nära 40 procent högre halt av D-vitamin i blodet än under vintern, säger Ann Burgaz.
Med de stigande nivåerna sjönk andelen kvinnor som hade uttalad brist på D-vitamin kraftigt, från hela 18 procent under vintern till bara 2 procent under sommaren.

Det fanns dock stora individuella skillnader mellan kvinnorna i halten D-vitamin i blodet och hur den förändrades från vintern till sommaren.
- Allra högst var ökningen av D-vitaminhalterna för kvinnor som föredrog att vistas i solen framför i skuggan. Att ha en hudtyp som inte så lätt utsätts för solbrännskador var också förknippat med högre ökningar av D-vitaminhalten i blodet, säger Ann Burgaz.

Den nya studien ger alltså stöd för rådet att utsättas huden för solljus för att höjda D-vitaminhalten i blodet och undvika D-vitaminbrist. Samtidigt brukar varnas för att flitigt soldyrkande ökar risken för hudcancer, i synnerhet malignt melanom.
- Jag ser dock inte att det behöver vara någon motsättning eftersom det skall vara tillräckligt att exponera ansiktet och händerna i cirka en kvart på dagen sommartid för att få god D-vitaminstatus, säger Ann Burgaz.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!