Sommarlovsaktiviteter försvinner

Uppsala kommun har dragit in sommarlovsbidraget till föreningar som vill ordna aktiviteter för unga. Konsekvensen: Högre priser för familjer och färre saker att göra för Uppsalas barn på sommarlovet.

Simläraren Karolina Wiell och ridskolechefen Gabriella Pernler.

Simläraren Karolina Wiell och ridskolechefen Gabriella Pernler.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2013-06-08 12:22

Idrotts- och fritidsnämnden har infört nya bidragsregler för barn- och ungdomsföreningar från och med i år. En skillnad är att sommarlovsbidraget tagits bort. I stället kan föreningar ansöka om utvecklingsstöd. För att få det krävs att de erbjuder något utöver den vanliga verksamheten som visar på nytänkande. Politikerna vill få föreningarna att bli mer innovativa, enligt Pär Englund som är teamledare för föreningsstöd på kontoret för samhällsutveckling.
– Sommarlovsbidraget skulle enligt reglerna gå till ny verksamhet för att locka till sig medlemmar under sommarlovet, men användes i grund och botten för en ordinarie verksamhet som föreningarna redan får bidrag för.

Snart drar Upsala Simsällskap i gång med sin sommarsimskola på Fyrishov. Vanligtvis brukar de få 25 000 kronor i sommarlovsbidrag. I år får de ingenting. Föreningen har därför tvingats höja avgifterna. Men Karolina Wiell, som är ansvarig för simskolan, tror ändå att sommaraktiviteterna kommer att gräva ett djupt hål i föreningens plånbok.
– Det känns väldigt tråkigt. Vår vision är att alla ska ha råd att gå på simskola. Nu känns det som vi tvingas jobba åt fel håll. Som det ser ut i dag riskerar simkunnighet bli en förmån för den vita överklassen.

Förra sommaren sökte ett 40-tal föreningar sommarlovsbidrag. Totalt betalades 750 000 kronor ut. UNT har ringt runt till flera av dem som fick det. Samtliga är kritiska till förändringen. En del föreningar har, liksom Upsala Simsällskap, tvingats höja sina anmälningsavgifter som en direkt följd av det slopade bidraget. Andra tror att de kan bli tvungna att dra ner på antalet aktiviteter eftersom är för svårt att komma på nya saker varje sommar som ger rätt till utvecklingsbidraget.
– Det är klart det är bra med förnyelse. Men man kan inte uppfinna hjulet hur många gånger som helst, säger Gabriella Pernler som är ridskolechef på Uppsala Ponnyklubb som brukar få 40 000 kronor i sommarlovsbidrag för att ordna dagläger.

FAKTA

Nytt kommunalt bidragssystem
Dåvarande fritids- och naturvårdsnämnden (nu idrotts- och fritidsnämnden) fattade i december 2011 beslut om nya regler för nämndens kontantbidrag till barn- och ungdomsföreningar. Reglerna började gälla i januari 2013.

Det slopade sommarlovsbidraget har legat på 750 000 kronor. I år ges i stället ett utvecklingsstöd på lite drygt 1, 6 miljoner kronor. Föreningar kan söka bidraget för tidsbegränsade aktiviteter utöver den vanliga verksamheten som visar på nytänkande och syftar till att nå nya grupper av barn och ungdomar.

Feriebidragen för kortare lov som påsk- och sportlov togs bort för ett par år sedan. Flera föreningar säger till UNT att konsekvensen blivit att de fått sluta eller minska på antalet aktiviteter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om