Alla barn i skola och förskola i Sverige har en olycksfallsförsäkring via kommunen. Men 55 av Sveriges 290 kommuner har inte en olycksfallsförsäkring som gäller under barnens fritid. Sigtuna och Knivsta är två av de kommuner som skippat försäkringen. Om ett oförsäkrat barn drabbas av en olycka eller sjukdom på fritiden och blir oförmögen att arbeta senare i livet kan det innebära att de får en låg ersättning.
Barn och ungdomar får bara cirka 85 000 kronor per år i så kallad aktivitetsersättning om de blir så arbetsoförmögna att de aldrig kommer ut i arbetslivet. Därför skriver Konsumentverket på sin hemsida att barn behöver en privat sjuk- och olycksfallsförsäkring. En sådan kan i svåra fall ge ett engångsbelopp på ett par miljoner.
I Sverige saknar uppskattningsvis tre av tio barn en privat barnförsäkring som oftast innehåller både sjuk- och olycksfallsförsäkring. Om siffrorna ser likadana ut i Sigtuna och Knivsta skulle det betyda att cirka 3 900 barn i kommunerna under 18 år saknar en olycksfallsförsäkring under fritiden.
– Det skyddsnät som finns i samhället är väldigt begränsat, därför är det bra med en privat barnförsäkring om skadorna blir så allvarliga att man inte kan jobba, säger Caroline Uliana, pressansvarig på If.
Men det är inte alltid de som vill teckna en barnförsäkring får det. Om försäkringsbolaget anser att barnet tillhör en grupp som utgör en högre risk, erbjuder de i vissa fall en försäkring med undantag för vissa sjukdomar eller till en högre premie. Ett alternativ kan då vara att ansöka om att medförsäkra barnet i en gruppförsäkring. Den tecknas via arbetsgivaren eller fackföreningen. Sofia Korhola, i enkäten nedan, är en av de föräldrar som inte lyckats teckna en privat försäkring till sin son.