Rapporten, som studerat samtliga elever som gått ut ett yrkesprogram på gymnasiet år 2006, har tittat närmare på vilken roll personliga kontakter spelar för ungdomar som försöker komma in på arbetsmarknaden.
– Vi visste att kontakterna är viktiga men inte hur stor betydelse de har. Det är ganska slående att sommarjobben inte bara ökar möjligheten att få anställning på den gamla arbetsplatsen utan ger också en ingång till andra arbetsplatser genom kollegorna, säger Lena Hensvik, en av rapportförfattarna vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utredning.
Gymnasiestudenter på yrkesprogram har 35 procentenheter högre sannolikhet att få sitt första mer varaktiga jobb efter studenten på arbetsplatser där man sommarjobbat eller extrajobbat under studietiden, jämfört med elever som gått på samma program och skola.
Tidigare jobbarkompisar kan också hjälpa ungdomar att få in en fot på andra företag. Sannolikheten fyra procentenheter högre att ungdomarna hamnar på en arbetsplats där en kollega från ett tidigare jobb arbetar, även om de själva saknar erfarenhet från arbetsplatsen.
Nätverken hjälper dels till med att sprida information om lediga jobb, som ungdomarna annars kanske inte skulle hittat. Men det verkar också som om nätverken hjälper arbetsgivare att försäkra sig om produktivitet och förmågor hos arbetssökande ungdomar, som har en begränsad arbetslivserfarenhet.