Sommarjobbet ställs in – hade fel skor

Nu stoppas feriearbetare från att sätta upp staket på grund av bristande utrustning. "Beklagligt att ungdomarna inte får jobba i naturen," säger handledaren Lars Hylander.

Att sätta upp staket var Noa Kindstedt, 16 år, och Gabriel Eriksson, 15 år, första sommarjobb.

Att sätta upp staket var Noa Kindstedt, 16 år, och Gabriel Eriksson, 15 år, första sommarjobb.

Foto: Alexzandra Persson

Uppsala2021-07-25 12:00

Under sommaren har Gamla Upsala Hembygdsförening tagit hand om feriearbetare som satt upp djurstaket på Tunåsen utanför Uppsala. Arbetet har pågått i sex veckor och skulle egentligen fortgå i ytterligare tre, men nu säger Uppsala kommun stopp.

Mikael Nissén, områdeschef på arbetsmarknadsavdelningen på Uppsala kommun, berättar att kommunen vid upprepande tillfällen uppmanat hembygdsföreningen att förse sommarjobbarna med skyddsutrustning, däribland skyddsskor.

– Tidigt denna sommar fick vi veta att det inte fanns någon skyddsutrustning. Vi bad därför Hembygdsföreningen att åtgärda det, men ingenting har hänt, säger han.

Nu har Arbetsmiljöverket gjort en inspektion på arbetsplatsen. De har beslutat att sommarjobbet antingen måste upphöra, alternativt att sommarjobbarna måste förses med rätt utrustning. Om detta inte skulle fullföljas skulle kommunen behöva betala vite på 25 000 kronor. En ytterligare problematik som framkom av inspektionen var att det inte funnits någon förstahjälpen-utrustning utöver plåster.

Varför ingrep inte kommunen tidigare?

– Vi har inte haft anledning att tro att det inte fanns någon skyddsutrustning. Så fort vi fick reda på detta bad vi hembygdsföreningen att åtgärda problemet. Det är upp till dem som tar emot feriearbetarna att förse ungdomarna med rätt utrustning, säger Mikael Nissén.

undefined
Uppsala kommun sätter stopp för feriearbetet på Tunåsen efter att det använts bristande skyddsutrustning.

Lars Hylander har varit handledare för ungdomarna som satt upp staket. Han menar att vissa åtgärder visst vidtagits och att kommunen varit otydliga med vilken typ av utrustning som krävts för att få ta emot sommarjobbare. 

Att det finns risker på arbetsplatsen motsätter han sig också.

– Jag har satt upp staket i 60 år och jag har aldrig varit med om att någon har huggit sig i foten med ett spett, säger han.

Han ser ingen säkerhetsmässig fördel med att ha på sig skyddsskor.

– Om något så skulle det göra arbetet tyngre och klumpigare. Man får bättre fotfäste med mjuka skor i terrängen, säger han och suckar:

– Jag tycker att det är beklagligt att ungdomarna inte får den här chansen att prova på att arbeta ute i naturen. Det är ett meningsfullt arbete som skyddar den biologiska mångfalden.

Under kommande vecka skulle tio nya feriearbetare börja sätta upp staket. Mikael Nissén meddelar att samtliga ungdomar som påverkats nu har erbjudits att arbeta på andra platser. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!