Sommarjobbet inpå knuten

Nymålade staket och rensopade gator. På Cellovägen i Gottsunda fixar några av ungdomarna i området skötseln på sin egen gård efter en satsning på feriejobb av den lokala bostadsrättsföreningen.

Foto: Tobias Welander

Uppsala2012-07-10 15:00

När bostadsrättsföreningen Cellisten satte upp annonser om sommarjobb på gården i maj behövde man inte vänta många timmar på responsen. Ett dussintal ungdomar hörde av sig direkt och nu jobbar de alla med att hålla efter och snygga till på gården under sommaren.
– Det är ju nästan omöjligt att få sommarjobb i dag, i alla fall om man inte går i årskurs 9, säger Ingrid Öfverberg, vice ordförande i föreningen.

Ungdomarna jobbar fyra veckor i sträck och får betalt efter samma lönenivå som hos kommunen, berättar hon. De är mellan 13 och 18 år och för flera av dem är det första bekantskapen med arbetslivet. 16-årige Christian Widell, som just i dag målar på en av de röda garageväggarna, hör till dem som redan provat på att sommarjobba.
– Jag jobbade för kommunen i Björklinge förra sommaren men det här är bättre. Vi får växla mellan olika uppgifter, ibland blir det kanske tråkigt att måla och då kan man trimma gräs i stället. Jag har sökt många andra jobb men inte hört något från dem, säger han.
– Det bästa med jobbet är att det är så nära. Och vi känner varandra sedan tidigare här, säger 18-årige Filmon Gebru samtidigt som han sopar rent i ett av trapphusen. Han har bott på Cellovägen i fem år och ska tillbaka till plugget på Celsiusskolan i höst.

En del av ungdomarnas grannar bland de 188 lägenheterna på området reagerade till en början lite trevande till nymodigheten, berättar Ingrid Öfverberg.
– Några som bott här länge var kanske lite försiktigt inställda i början. Men reaktionerna sedan dess har varit väldigt positiva och det verkar som att många har inspirerats av det här, säger hon.
Ingrid Öfverberg ser tillsammans med styrelsekollegan Anna Axelsson-Fisk till verksamheten och fördelar arbetsuppgifterna. En av de viktigaste sakerna med hela projektet är att ungdomarna själva blir måna om hur det ser ut på gården, tycker hon.
– De har till och med börjat säga till andra om de ser någon som skräpar ner. Det skrivs ju så mycket negativt om Gottsunda men den bilden stämmer inte, det finns så många trevliga och engagerade ungdomar här. Det måste också lyftas fram, säger hon.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!