Sommarjobbare får betala arbetskläder

På flera restauranger i Uppsala har sommarjobbande ungdomar fått löneavdrag för arbetskläder, trots att arbetsgivaren ska stå för dessa kostnader. Hotell- och restaurangfacket tror att fenomenet är utbrett, men får in få tips.

Uppsala2006-07-27 00:00
På flera restauranger i Uppsala får personalen själva stå för kostnaderna för arbetskläder inklusive så kallade skyddskläder. För de ungdomar som sommarjobbar på deltid kan en stor del av lönen försvinna på utgifter som egentligen arbetsgivaren ska stå för.
— Vi vet att det förekommer att arbetsgivare tar ut sådana här kostnader men det är få anställda som hör av sig till oss. Många verkar tro att det är så här det ska gå till, säger Stefan Jonsson, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket i region öst.
— Om vi inte får veta det kan vi inte agera.

Ett av skälen till att Hotell- och restaurangfacket så sällan får förfrågningar om kostnaden för arbetskläder är att få personer som jobbar i branschen är anslutna till förbundet, särskilt bland nyanställda och ungdomar.
UNT har pratat med flera restauranganställda som berättar att de själva måste betala för skjorta, byxor eller skor.
— När man arbetar i ett år eller mer spelar den kostnaden inte så stor roll, men för dem som bara jobbar ett par månader och på deltid försvinner en stor bit av lönen, säger en anställd vid en restaurang i centrala Uppsala.
— Jag har jobbat på flera restauranger i Stockholm och i Uppsala och på några av dem fick jag betala för kläderna. En gång sade jag ifrån, men det är rätt så vanligt i den här branschen. Man får acceptera det om man vill ha jobbet, berättar en annan.

För de ungdomar som haft turen att få ett sommarjobb på en restaurang kan lönebeskedet bli en chock.
— Jag trodde inte att det skulle bli så lite kvar. Men jag tänkte att det är väl så det funkar, säger en gymnasieelev som fått sommarjobb på en kafeteria i Uppsala.

FAKTA: Arbetskläder


Arbetsgivaren ska stå för alla kostnader för skyddskläder samt för så kallad uniformsklädsel, exempelvis enhetlig skjorta och byxor som bärs av serveringspersonal. Kläder som inte ingår i uniformen eller utgör skyddskläder ska den anställde själv betala. I restaurangbranschen är det vanligt att den anställde förväntas bara svarta skor med tjock sula. Det räknas inte som uniforms- eller skyddsklädsel och därför ska arbetstagaren själv stå för dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!