Sommarjobb endast till unga i utsatta områden

Regeringen satsar 100 miljoner på jobb till ungdomar varav 1,7 miljoner går till Uppsala. I år går pengarna till socioekonomiskt utsatta områden.

På Delegationen mot segerations (Delmos) segregationskarta kan man se vilka områden i Uppsala som är mest socioekonomiskt utsatta.

På Delegationen mot segerations (Delmos) segregationskarta kan man se vilka områden i Uppsala som är mest socioekonomiskt utsatta.

Foto: Delegationen mot segregation

Uppsala2022-05-01 17:00

Arbetsförmedlingen har fått i uppgift att inför sommaren 2022 fördela 100 miljoner kronor till svenska kommuner som ska användas för att ordna sommarjobb för ungdomar som slutat nian, som går i gymnasiet, som precis gått ut gymnasiet samt ungdomar som omfattas av det kommunala aktivitetsansvaret. 

Av dessa går 1,7 miljoner till Uppsala kommun.

– Det här är en del av den befintliga stadsbudgeten från hösten 2021 och den är mindre än förra året då det satsades 380 miljoner på ungdomsjobb i kommunerna, säger Tomas Jonsson, operativt ansvarig för ungdomsjobb 2022 på Arbetsförmedlingen.

Bidraget är nu bara är riktat till ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden. Arbetsförmedlingen har då utgått från Delegationen mot segregations (Delmos) beräkningsmodell som ser till föräldrarnas utbildningsnivå, ekonomiska standard, om de fått ekonomiskt bistånd och om de varit arbetslösa längre än sex månader.

Enligt regeringens pressmeddelande är avsikten bland annat att ungdomar i dessa områden har extra svårt att få jobb, de har mindre nätverk och svårare att få jobb via exempelvis sina föräldrar.

I Uppsala kommun är det sju områden som är aktuella för bidraget till ungdomsjobb. Det gäller tre områden som till hör områdestyp 1, det vill säga har stora socioekonomiska utmaningar: södra Valsätra, västra Gottsunda och västra Gränby. De gäller också fyra områden från områdestyp 2, som har socioekonomiska utmaningar: mellersta Valsätra-Gottsunda Centrum-Östra Gottsunda, Bäcklösa-Ultuna-Södra Ulleråker, Västra Flogsta och Studentstaden.

En annan skillnad mot förra årets bidrag till ungdomsjobb i kommunerna är att kommunerna ska redovisa hur de använt pengarna och redovisa lön för respektive ungdom inklusive sociala avgifter och vilken områdestyp de bor i. I redovisningen ska det även framgå kön och ålder på de ungdomar som fått del av satsningen.  

– Det är för att pengarna verkligen ska gå ska gå till ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden, säger Tomas Jonsson

Totalt räknar regeringen med att det ska bli mellan 5 000 och 7 000 extra sommarjobb och ungdomsjobb. Hur många jobb det blir inom Uppsala kommun är ännu inte klart. Sommarjobben och ungdomsjobben kommer att gå att söka via Uppsala kommuns hemsida. 

De sommarjobb som Uppsala kommun varje år erbjuder alla ungdomar påverkas inte av denna satsning.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!