Sommaren kändes kort – men augusti regnade inte bort

I augusti återvände sommaren till Uppsala efter ett regnigt och ostadigt juli. De sista augustidagarna kunde man dock ana höstens intåg.

Årets varmaste augustidag blev även sommarens varmaste dag.

Årets varmaste augustidag blev även sommarens varmaste dag.

Foto: Grafik: TT

Uppsala2020-09-08 09:02

Årets varmaste augustidag blev också sommarens varmaste dag. Den inföll 15 augusti och då uppmättes en temperatur på 30,7 grader varmt i Uppsala. Både augusti och juni ska dock ha varit ungefär lika varma månader i genomsnitt. Under augusti låg genomsnittet på 18,2 grader och i juni låg det på 18,4. Den kallaste temperaturen som uppmättes under månaden var 6 grader den 26 augusti. 

Detta innebär inga nya temperaturrekord för månaden sedan SMHI:s mätningar startade i mitten av 1800-talet. Den högsta temperaturen som har mätts upp i augusti var 34,3 grader år 1975 och den lägsta var -0,9 grader år 1864.

SMHI:s meteorolog Linus Karlsson sammanfattar den gångna månaden på följande vis:

– Det bjöds på mycket högsommarvärme under augusti, det har varit varmare och mindre blåsigt än normalt samtidigt som det har varit torrare än vanligt.

I augusti blev det så torrt att räddningstjänsten gick ut med en avrådan om eldning i mitten av månaden. Det regnade bara 19,3 millimeter under augusti varav 17,5 millimeter föll över Uppsala mellan 28 och 31 augusti. Det var ovanligt torrt för månaden jämfört med medelvärdet mellan åren 1836 och 1990 som är 72 millimeter regn. Den lägsta månadsnederbörden för augusti uppmättes dock år 1842, då det bara regnade 2,6 millimeter. 

Det torra vädret har gynnat lantbruket. Tina Rudolphsson är lantbrukare och vice ordförande för Lantmännens riksförbund Mälardalen och hon berättar att årets skörd har haft både bra kvalitet och kvantitet. 

– Vi har inte behövt torka spannmålen själva vilket är positivt då det sliter mycket på maskinerna i vanliga fall, säger hon. 

Oljeväxter ska dock ha haft det tuffare på grund av torkan. Det har heller inte varit något rekordskördeår, även om det skördats mer än under ett genomsnittligt år. Enligt Tina Rudolphsson har odlingen av höstgrödor redan påbörjats. 

De sista dagarna i augusti kunde man känna att hösten var på väg och meteorologen Linus Karlsson på SMHI menar att inledningen på september kommer att bli fortsatt ostadig och sval. 

– Temperaturen kommer att ligga runt 15 grader under veckan. Regn kommer att passera, men det kommer tidvis finnas utrymme för solen att visa sig, säger han. 

Nu går solen upp vid 6.00 och ner vid 19.30 i Uppsala och när soltimmarna minskar dag för dag gör den annalkande hösten sig alltmer påmind. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!