Sommar är tid för jordgubbar
Till midsommar är de givna på efterrättstallriken och helst ska de vara från Sverige. Men det finns flera sorters jordgubbar med olika smaker. Inte ens försäljarna vet alla gånger vilken sort de säljer.
Foto:
På samtliga försäljningsställen i centrala Uppsala som UNT besökt har säljarna dålig kläm på vad det är för jordgubbssorter de säljer. Däremot vet de varifrån bären kommer. Men villigt ringer de sina leverantörer och frågar om sorter.
Hemköps skånska leverantör kan dock inte ge besked om vilken sorts jordgubbar affären har just denna dag. Det kan däremot Ulvagubben när Ica ringer och frågar, nämligen Honeoye. Den skånska leverantören till Icas bär tror att sorten de levererat heter Senata (men de menar förmodligen Sonata) och poängterar att bären är söta och goda. Gatuförsäljaren Maria Roos chef kan ge besked om att just nu säljer de Honeoye, men på fredag kommer sorterna Sonata och Pegasus.
- Visst vill kunderna veta vilka sorter vi har, men det allra viktigaste för dem verkar vara att bären kommer från Sverige. I dag har vi Honeoye, säger en av försäljarna som inte vill säga sitt namn.
Allra oftast i Uppsala just nu säljs jordgubbarna av sorten Honeoye, som är en medeltidig sort med lätt syrliga bär, framodlad i USA. Kanske inte den mest smakrika och sötaste sorten men bären har ganska jämn kvalitet och ser vackra ut.
Det är också den bärsort som Fredrik Hörenius, Ulvagubben valt att satsa mest på. Hela 80 procent av cirka hundra ton bär som produceras varje år på Ulva gård är av den sorten.
- Det är ett lite syrligare bär och det krävs att det är skördat ganska nyligen för att det ska smaka bra. Har ett Honeoye-bär transporterats 50 mil och kanske lagrats minst ett dygn innan försäljning är det inte så mycket med smaken, säger han.
Mest säljer han till affärer i Uppsalatrakten och i Stockholm. Hans egen favorit är bäret han odlar i tunnlar som heter Dar Select.
- De är väldigt söta och ljusare till färgen, nästan orange. Annars passar de bäst att odla i Italien, men de blir bra här i tunnlarna också, säger Fredrik Hörenius.
Ulvagubbens självplock har öppnat rekordtidigt i år, redan förra veckan. Annars brukar det öppna efter midsommar.
För Gustaf Olsson på Fredrikslunds gård är smaken på gubbarna helt avgörande för vilka sorter han odlar.
Numera säljer han enbart bären på den egna gårdsförsäljningen. Konkurrensen av de billigare importbären gör det svårt att få någon större lönsamhet i jordgubbsodlandet om man väljer att satsa på de sorter som han har gjort.
- Vi säljer mycket av en sort som heter Glima. Det är små bär med lite mer syra och mycket smak framodlade i Norge. De som en gång smakat dem brukar fråga efter dem, trots att de inte ser mycket ut för ögat, säger Gustaf Olsson.
Men just den sorten ger låg skörd. De andra sorterna han har, Polka, Korona och Bounty ger mer.
- De sorter vi har lämpar sig inte så bra för längre transporter. Det betyder mycket för smaken att jordgubbarna är plockade samma dag de säljs, säger Gustaf Olsson.
Birgitta Svensson är försöksledare vid SLU och arbetar på Rånna försöksgård med att utveckla jordgubbsodling för svenska förhållanden och med att göra bären mer smakrika.
- God hållbarhet, vackert utseende och god smak hör inte alltid ihop. De flesta bären på kontinenten har odlats fram med hållbarheten i fokus. Där är jordgubbar ett bär bland alla andra bär som används till sylt och saft. Men i Sverige äter vi jordgubbar på annat sätt, bara som de är tillsammans med mjölk. Smaken är därför extra viktig för oss, säger Birgitta Svensson.
En jordgubbssorts motståndskraft mot sjukdomar sjunker också efter cirka 10-15 år och nya sorter måste därför ständigt utvecklas. Bara förra året togs tre nya sorter fram som ännu inte fått några namn utan bara har nummer. Man vet heller inte ännu om de är lönsamma att odla.
Birgitta Svenssons smakfavoriter är bland andra Korona, vars smak används som jämförelse då nya jordgubbssorter tas fram, samt Polka, som hon tycker är riktigt söt och god.
- Just Honeoye måste plockas när de är riktigt mogna för att ha någon smak, men då är de goda. De bär som kan upplevas smaklösa av konsumenten har förmodligen skördats för tidigt och inte fått sötma och smak av naturligt regn och solsken, säger Birgitta Svensson.
Andra faktorer som kan vara förödande för bärens smak och kvalitet är frost och slagregn.
-En stor del av jobbet här på Rönna är att odla fram sorter som passar svenska förhållanden bättre, säger Birgitta Svensson.
Målet är att få en lång säsong.
Förra året skördades det jordgubbar i Sverige ända från mitten av maj till 18 oktober tack vare tunnelodlingen.
Så hanterar du gubbarna
Färska bär bevaras bäst osnoppade och svalt. Ställ fram dem en stund innan servering, rumstempererade bär har bäst smak.
Låt bladrosetten sitta kvar när du sköljer dem så behåller jordgubbarna smaken bättre.
Bäst smakar infrysta bär om de skivas och sockras innan.
Jordgubbar i siffror
I Sverige skördas cirka 15 000 000 ton jordgubbar varje år. Det motsvarar cirka 3 - 4 liter per svensk och år.
Några vanliga svenska jordgubbssorter
Korona. En mycket vanlig sort i hela Sverige. Koniska bär, klart röda med söt, saftig aromatisk smak med någon syra.
Zefyr. Tidig sort med bra härdighet, kan odlas över hela Sverige. Koniska och ibland kamformade bär, klart röda och något mjuka. smaken svagt aromatisk och något söt.
Honeoye. Små till medelstora, hjärtformade och djupt mörkröda bär med något aromatisk och syrlig smak.
Pegasus. En sen sort med mycket goda, brett koniska och fasta, röda bär.
Polka. Nyare sort som mognar medeltidigt. Mörkt röda bär med god, söt aromatisk smak.
Elsanta. Den sort som odlas mest på kontinenten. Fasta, ljusröda bär, hållbara för transport.
Bounty. Sen sort. Koniska, klart mörkröda, söta och aningen torrare bär med tydligt utanpåliggande nötter.
Sonata. Ljusrött, knubbigt bär med frön i limegrönt. Sött och friskt med något torrare kött.
Färska bär bevaras bäst osnoppade och svalt. Ställ fram dem en stund innan servering, rumstempererade bär har bäst smak.
Låt bladrosetten sitta kvar när du sköljer dem så behåller jordgubbarna smaken bättre.
Bäst smakar infrysta bär om de skivas och sockras innan.
Jordgubbar i siffror
I Sverige skördas cirka 15 000 000 ton jordgubbar varje år. Det motsvarar cirka 3 - 4 liter per svensk och år.
Några vanliga svenska jordgubbssorter
Korona. En mycket vanlig sort i hela Sverige. Koniska bär, klart röda med söt, saftig aromatisk smak med någon syra.
Zefyr. Tidig sort med bra härdighet, kan odlas över hela Sverige. Koniska och ibland kamformade bär, klart röda och något mjuka. smaken svagt aromatisk och något söt.
Honeoye. Små till medelstora, hjärtformade och djupt mörkröda bär med något aromatisk och syrlig smak.
Pegasus. En sen sort med mycket goda, brett koniska och fasta, röda bär.
Polka. Nyare sort som mognar medeltidigt. Mörkt röda bär med god, söt aromatisk smak.
Elsanta. Den sort som odlas mest på kontinenten. Fasta, ljusröda bär, hållbara för transport.
Bounty. Sen sort. Koniska, klart mörkröda, söta och aningen torrare bär med tydligt utanpåliggande nötter.
Sonata. Ljusrött, knubbigt bär med frön i limegrönt. Sött och friskt med något torrare kött.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!