Ayan Hussein ska under hösten börja fjärde terminen på förskollärarprogrammet vid Uppsala universitet. Sedan återstår ytterligare två års studier till examen och målet 210 högskolepoäng.
Hon gick ut gymnasiets samhällsvetenskapliga program vid Linnéskolan i Uppsala 2009. Sedan dess har hon läst enstaka universitetskurser varvat med jobb inom bland annat vården.
Ayan Hussein är idag 27 år och har aldrig tvekat inför beslutet att skaffa sig en gedigen högskoleutbildning.
– Man kommer ingenstans utan utbildning. Av mina föräldrar har jag ständigt fått höra att jag måste göra läxorna och de har alltid stöttat mig när det gäller studier. Ju äldre jag blivit desto starkare har jag upplevt värdet av att studera.
Ayan Husseins föräldrar kommer från Somalia medan hon själv är född i Sverige. Pappan arbetar som lärare i Enköping och hennes mamma jobbar som undersköterska.
Hur tror hon då det kommer sig att personer som hon, det vill säga inrikesfödda med två utrikesfödda föräldrar, toppar listan över andelen som går vidare till högskolestudier?
– En orsak kan vara att vi med invandrarbakgrund har svårare att få jobb just på grund av vårt ursprung. Därför gäller det att skaffa sig en bra utbildning.
– Till skillnad från många etniska svenskar saknar de flesta invandrare ett jobbskapande nätverk. Det gör att man inte säkert får jobb direkt efter gymnasiet, då väljer många invandrare att plugga för att ha en fast grund att stå på.
Hon tar även upp det faktum att vissa invandrare arbetar i lågkvalificerade yrken, trots hög utbildning.
– Kanske är det så att de personerna pushar sina barn att anstränga sig extra när det gäller studier eftersom de vill att barnen ska komma längre i yrkeslivet än de själva gjort.
– En annan orsak är att personer från fattigare länder ofta värdesätter utbildning högt eftersom de i sina hemländer måste betala för att läsa på högskolan. Den som är född i Sverige tar nog mer för givet att högskoleutbildningar ska vara gratis.
Ayan Hussein menar att det även handlar om vilken familj man kommer ifrån. I hennes egen familj finns en stark studietradition och hon berättar att en av hennes systrar utbildat sig till beteendevetare vid universitetet vilket lett till en tjänst som socialsekreterare vid Uppsala kommun. En annan syster har inför hösten sökt in till universitetet.
Närmast är det alltså examen från förskollärarprogrammet som gäller för Ayan Hussein. Men det är inte säkert att hon nöjer sig med det.
– Jag har börjat fundera på om jag kanske skulle gå en rektorsutbildning framöver, säger hon.