Som i en dröm
Varför drömmer man? Hur långa och hur många drömmar har man på natten? Flera läsare har skrivit till pixel och vill veta mer om drömmar.
Foto: Illustration: Kathleen Heslin Carlson
Hjärnan arbetar. Det vanliga svaret på varför man drömmer är att hjärnan sorterar sådant man sett och varit med om under dagen. En del saker lagras som minnen. Hjärnan är lika aktiv när man drömmer som när man är vaken!
Galenskap. Förr så trodde man att man blir galen om man inte drömmer. Så är det inte. Vissa mediciner slår ut drömsömnen. De som äter sådan medicin märker ingen skillnad.
Drömperioder. Drömmarna kommer och går i omgångar under natten. Varje natt har man ungefär sex drömperioder. Varje period innehåller minst en dröm. Sammanlagt består ungefär en fjärdedel av nattsömnen av drömmar. Den första drömperioden är den kortaste, sedan blir de längre och längre. En del drömmar varar bara någon minut. Men framåt morgonen kan man drömma samma dröm under så lång tid som 30 minuter.
Tolkningar. En del tror att man kan tolka drömmar. Då skulle det till exempel betyda att man är hotad av en fara om man drömmer om en svart katt. Men sådant har inget vetenskapligt stöd.
Förlamning. Alla har nog drömt att de försökt springa, men inte kunnat röra sig ur fläcken. Sådana drömmar kan bero på att man faktiskt inte kan röra sig när man drömmer. Kroppen är nämligen förlamad då, utom ögonen och musklerna som man behöver för att andas. Det gör att man inte kan leva ut sina drömmar. Och det är ju bra, för annars skulle man kunna skada sig själv och andra. Fast det händer att folk går i sömnen, särskilt barn.
Mardrömmar. Mardrömmar beror ofta på att man varit med om något otäckt eller sett en otäck film.
Tråkiga drömmar. De flesta drömmar handlar om vardagliga, ganska långtråkiga saker. Men man minns oftare konstiga och overkliga drömmar.
Om man vaknar upp under en dröm eller precis efteråt, kan man komma ihåg vad man drömt.
Glömda drömmar. Man ska inte vara ledsen om man inte minns sina drömmar, för det är ett tecken på att man sovit bra.
Källa: Jan-Erik Broman, chef för sömnutredningsenheten på Akademiska sjukhuset.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!