''Som en vänskaplig skilsmässa''

Delningen av Uppsala kommun är som en bodelning vid en vänskaplig skilsmässa, säger Göran Markström (m). Han är sammankallande i en politisk arbetsgrupp för den ekonomiska delningen. Han är också vice ordförande i Indelningsdelegerade (ID).

Uppsala2001-12-05 10:09
Fyra politiska arbetsgrupper håller just nu på med att ta fram beslutsunderlag till Knivsta ID och dess arbetsutskott (au) som ska fatta alla avgörande beslut.
Alla sju partier är representerade i arbetsgrupperna och de flesta sitter även i ID eller Knivsta kommundelsnämnd.
Grupperna jobbar inom fyra områden: den ekonomiska delningen, den politiska organisationen och förvaltningen, information och inflytande, samt samhällsbyggnad och miljö.
— Vi tar bara upp frågor där det ska till politiska avgöranden, till exempel hur vi ska göra med de bolag som ägs av Uppsala kommun och som har verksamhet i Knivsta, berättar Göran Markström.
I botten på regeringens beslut om att bilda en ny kommun finns en delningsplan som säger att verksamheter som ligger i Knivsta ska tillfalla Knivsta kommun. Det gäller exempelvis Alsike fastighetsbolag, Uppsalahems bostäder och Olundakrossen (som ägs till hälften av Uppsala kommun). Uppsala kommun äger också skolor, daghem och en sport- och simhall, bland annat.

Hur ska Uppsala lösas ut?
Vad man måste ta ställning till är hur Uppsala kommun ska lösas ut. Vid delningen ska Knivsta kommun ha 6,5 procent av Uppsala kommuns samlade kapital, det vill säga tillgångar minus skulder. Att det är just 6,5 procent beror på att Knivsta kommundel står för så stor andel av skatteintäkterna, sammanlagt 3—4 miljarder, i Uppsala kommun.
Den största svårigheten som Göran Markström ser det är att värdera bolagen. Där kan man inte bara se på bokförda värden, utan måste gå djupare.
— I slutändan får vi se om Knivsta ska ha en bunt kontanter av Uppsala kommun, eller om vi ska betala. Det vet vi inte förrän framåt vårkanten.
Man måste också ta ställning till en budgetstruktur för Knivsta kommun. Själva beslutet om skattesats och budget för år 2003 ska fattas redan i slutet av nästa år av Knivstas fullmäktige som väljs i de allmänna valen i september 2002.
— Men annars kommer nog inte allt att vara klart när Knivsta kommun bildas i januari 2003, spår Göran Markström.

Ekonomiska problem för Uppsala
Uppsala kommuns budgetchef, Torsten Skatt, säger att delningen kommer att ge Uppsala kommun ekonomiska problem till en början.
— Vi har redan besparingskrav och detta kommer som lök på laxen.
Om man tittar på skatteintäkter och statsbidrag blir Uppsala kommun av med 410 miljoner kronor när Knivsta bryter sig ur år 2003. Samtidigt sparar man cirka 270 miljoner på att Knivsta kommundel försvinner. De centrala nämnderna kommer att behöva banta sina kostnader motsvarande 6,5 procent.
— Under en övergångsperiod kan förmodligen en hel del av förlusten lösas genom att vi säljer tjänster till Knivsta kommun, tror Torsten Skatt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om