Hörnans receptionsdisk är rundad, precis som byggnaden själv som med sin hörnplacering och pampiga fasad tornar upp sig och syns långa vägar bort längs med Fyrisån.
Hotelldisken som är bemannad dygnet runt är det första gästerna möter när de kliver in på hotellet. På väggen bakom sitter ett stort nyckelskåp i trä – en raritet i en tid av plastkort och elektroniska chip. Men förutom att det ser genuint ut och passar in i miljön, så fyller nycklarna också en funktion.
– Det är trevligt när gästerna lämnar in sin nyckel när de går och hämtar ut den när de är tillbaka. Det ger en personlig kontakt. Och så är det en sport att minnas varje gästs rumsnummer! Många blir imponerade och glada, de känner sig sedda, säger receptionisten Anna-Lena Westberg.
Hon har jobbat här i Grand Hotell Hörnans reception i nio år. Även om huvudsysslan är att boka in gäster och checka in och ut dem så gör man lite allt möjligt vid sidan av. Det blir så på ett mindre hotell. Har man det tidiga morgonpasset hjälper man till att förbereda frukosten och tvätta och vika frotté.
Den runda disken i receptionen fortsätter in i salongen, där den övergår till att fungera som bar. Här, bakom cirkeln, är Anna-Lena Westbergs egen lilla ö. Framåt kvällen får hon sällskap av en bartender, men innan dess får hon ibland rycka in och göra drinkar.
– Det kan bli lite Fawlty Towers här. Alla gör allt möjligt. Först kan man dyka upp i receptionen, sedan vid frukosten, eller baren. Som gubben i lådan, säger Helena Östansjö som är personalansvarig, och skrattar.
Mötet med gästerna är det roligaste med jobbet, tycker Anna-Lena Westberg. Många stammisar blir hotellpersonalens vänner.
Förhoppningen är att det ska kännas personligt att bo på Hörnan. Hotellet är inte så stort, det finns 38 rum, en matsal och en salong med bar.
– När gästerna säger att ”det känns som att komma hem”, då vet man att man gjort ett bra jobb, säger Anna-Lena Westberg.
En hattprydd man kommer nerför stentrappan och går fram till receptionen för att be om en huvudvärkstablett och Anna-Lena Westberg drar fram hela medicinskåpet, uppenbart glad över att kunna hjälpa till.
Plötsligt blir det full aktivitet kring disken på barsidan, och Heléne Bennbom dyker upp och hoppar in för att hjälpa till. Hon är chef på Hörnan och mamma i familjeföretaget som driver och äger både hotell Hörnan och hotell och konferensanläggningen Eklundshof.
Snart kommer hon ut från köket med en räksmörgås som hon serverar en gäst i salongen. På väg tillbaka puffar hon till en kudde i soffan i salongen och förklarar att hon vill att det ska kännas som att vara i sitt eget vardagsrum att vara här. Hon tycker att det är något visst med hotellmiljöer. Det är ju en mötesplats.
– Det är en lite spännande och dramatisk miljö, allt kan hända på ett hotell, säger Heléne Bennbom.
Hotellet, som nästan alltid är fullbokat, lockar många olika typer av gäster. Under veckorna är många här för att arbeta, universitetet och lokala företag står för en stor del av gästerna. Vissa stannar en natt, andra någon vecka. På helgerna kommer mest privata gäster hit. Många som läst på universitetet i Uppsala återkommer för ett jubileum eller en annan fest och bor gärna på Hörnan. De minns ofta hotellet från studenttiden, men hade då kanske varken anledning eller råd att bo där.
Huset som byggdes 1907 har alltid varit ett hotell, det byggdes för att vara det. 1999 köpte familjen Bennbom hotellet. Sedan dess har de rustat upp hotellet som då var ganska nergånget, men utan att förstöra den unika gamla miljön.
– Vi kanske inte har alla de lyxigaste och modernaste funktionerna att erbjuda, men vi har en fantastisk stentrappa, säger Helena Östansjö och pekar glatt med hela armen mot den stora trappa som leder upp till hotellrummen.
– Men det är klart att epitetet ”Grand Hotell” ger lite att leva upp till. Att vi är små och inte tillhör en kedja ger frihet att vara personliga och flexibla. Det är vår styrka, det finns inga ramar och vi kan erbjuda det lilla extra, säger hon.
Hotellet är ett andra hem. För någon en natt, för andra en plats att återkomma till. Men alla passerar de disken.