Solsemester kan hindra D-vitaminbrist i vinter

Solsemestern kan ha större betydelse än kostvanorna för att tillfredsställa kvinnors behov av D-vitamin.

Forskaren Anne Björk.

Forskaren Anne Björk.

Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Uppsala2013-09-17 07:01

En veckas solsemester på sydliga breddgrader verkar kunna förhindra att halten D-vitamin i blodet sjunker till riskabelt låga nivåer under solfattiga vintermånader.

Det visar resultaten av en studie vid Gottsunda vårdcentral som publiceras i den vetenskapliga tidskriften BMC Family Practice.
– En semester söderöver med lagom mycket sol verkar vara ett bra sätt att hjälpa till att bygga upp kroppens förråd av D-vitamin inför den solfattiga vintern, säger distriktsläkaren och doktoranden Anne Björk, som är ansvarig för studien.

Studien omfattar 31 kvinnor från Mellanöstern och Afrika och 30 svenskfödda kvinnor som slumpmässigt valts ut bland vårdcentralens patienter. Kvinnorna besvarade en enkät med frågor om bland annat sina mat- och solvanor. De lämnade också prover för att mäta D-vitaminhalten i blodet.

D-vitamin bildas i huden under inverkan av solljus. Blodproverna togs när solstrålningen är som svagast under vintermånaderna januari till mars och huden brukar vara täckt av varma vinterkläder.

Provsvaren visade att nära två tredjedelar av invandrarkvinnorna, men bara två av de svenskfödda kvinnorna hade alldeles för låga halter av D-vitamin i blodet.
– Några förklaringar till dessa skillnader i förekomst av D-vitaminbrist skulle kunna vara att invandrarkvinnor och svenskfödda kvinnor har annorlunda solnings- och kostvanor, men också att det är svårare att bilda D-vitamin i pigmenterad hud än i ljusare hud. Att många av invandrarkvinnorna bar slöja kunde dock inte förklara varför D-vitaminbrist var så vanlig bland dem, säger Anne Björk.

Vid sidan av ursprunget var enligt forskarnas analys solsemestrar den faktor som var starkast kopplad till D-vitaminhalten i blodet. Solsemestrar på sydliga breddgrader under det senaste halvåret hade samband med högre halter D-vitamin.

Trots att mängden D-vitamin varierar kraftigt mellan olika livsmedel hade solsemestrar betydligt större betydelse än matvanorna för D-vitaminhalten i blodet.
– Det är viktigt att upplysa kvinnor om solens betydelse för bildandet av D-vitamin och vilka livsmedel som innehåller mest av detta viktiga vitamin. För kvinnor med brist på D-vitamin som varken kan eller vill ändra sina solnings- eller matvanor kan finnas skäl att ta tillskott, säger Anne Björck.

FAKTA

Det finns ett samband mellan låg nivå av vitamin D i blodet och flera sjukdomar. Mest känt är att brist på D-vitamin kan leda till skelettsjukdomen engelska sjukan (hos barn) och benskörhet hos äldre. Låga nivåer av D-vitamin har också kopplats till bland annat hjärt-kärlsjuklighet, led- och muskelvärk, diabetes och vissa cancersjukdomar. Även höga halter D-vitamin har i vissa studier kopplats till förhöjd sjuklighet och död.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!