Solklart val av husvärme

Ingemar Svalander slängde ut sin oljepanna, stängde av sin värmepump och ersatte dem med solvärmerör på taket. - Det var ett självklart val för mig. Jag räknade inte ens på det, säger han.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2008-07-24 10:00
Solen skiner på de svarta, långsmala cylindrar som täcker det södra taket på Ingemar Svalanders hus i Uppsalas utkant. Solfångarna har, en vacker dag som denna, värmt upp hans värmetank med 18 grader enligt temperaturloggen på hans datorskärm.

När han för snart två år sen flyttade in i sin Uppsalavilla var det till att elda sedvanligt med olja om dagarna för att hålla sina 200 kvadratmeter hus varmt. Som den före detta värmepumpsinstallatör han är kompletterade han systemet med en värmepump. Men det dröjde inte länge innan han började fundera på andra alternativ. Oljepannan visade sig vara krånglig när dess oljetank skulle besiktigas och onödig när det visade sig att han inte förbrukade så mycket energi att den var befogad.

Värmepumpen kändes varken ekonomisk eller lika miljövänlig. Valet av nytt värmesystem föll på solenergi.
- För mig var det en smart investering. Och så vill jag ju tänka miljömässigt, säger han men tillägger att han inte är någon miljökämpe överlag.
Efter att ha letat runt på Internet hittade han den typ av solfångare som han trodde skulle fungera bäst. En lättreparerad panel med termoseffekt, så att värmen inte skulle försvinna så fort solen gick i moln.
Han beställde 72 solfångare formade som rör, som skulle motsvara den olja han förbrukade. Eftersom han inte sedan tidigare ägde en så kallad ackumulatortank, en värmeisolerad tank som fungerar som varmvattenbuffert, blev det ytterligare ett köp.

Installationen av solvärme kostade honom totalt 90 000 kronor, minus det solvärmebidrag à 6 000 kronor han fick från länsstyrelsen, och tog ungefär fyra dagar. Trots att han egentligen inte brytt sig om att räkna på hur mycket han sparar på att använda solenergin, är han övertygad om att hans investering så småningom kommer att betala sig.
- Solfångarna försörjer mig med värme under största delen av året och kostar mig i stort sett inte mer än energin för en glödlampa. Så länge ingen ställer sig här och kastar sten på mitt tak, säger han och skrattar.
Ett trasigt rör är enligt honom ändå enkelt och relativt billigt att byta. Den största nackdelen med solenergin, menar han, är att han inte sparar så mycket pengar under solfattiga perioder. Då får han koppla in något av backupsystemen, vedpannan eller elpatronen. Men att en del husägare kan tycka att det är fult med solpaneler förstår han inte.

Fördelarna med bytet till solvärme, bättre ekonomi och bättre miljö, anser han klart överstiger nackdelarna.
- Nu får jag betala tillbaka en del av min miljöskuld efter all den freon man släppt ut under sina dagar som värmepumpssäljare och installatör på 80-talet, säger han skämtsamt.
Den cyniske kan till och med säga att freonernas förtunning av det skyddande ozonskiktet nu ökar hans energitillgångar i form av solstrålning.
FAKTA
SOLVÄRME
Ett solvärmesystem kan kopplas till såväl varmvattensystem som elektriska värmesystem.
Enbart solfångare kostar mellan 15 000-30 000 kronor för en normalstor villa. Totala kostnaden för installation av solfångare och ackumulatortank kan uppgå till 25 000-40 000 kronor.
Hittills har 406 personer i Uppsala län ansökt om bidrag för installation av solfångare sedan solvärmebidraget infördes 2000. I hela landet har ansökningarna till länsstyrelsen fördubblats, och det ser enligt Boverket ut som att intresset fortsätter att öka.

Källa: Boverket, Länsstyrelsen i Uppsala län och Svenska solenergiföreningen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om