Solen lockar ut jordgubbsplockarna

I Uppsala har det varit värmebölja de senaste dagarna. Härligt, tycker många. Men de röda bären föredrar ett något svalare klimat.

Rytis Batavicius från Litauen arbetar sin första sommar på Ulvagubben. Maja Pavek tycker att självplock hör sommaren till.

Rytis Batavicius från Litauen arbetar sin första sommar på Ulvagubben. Maja Pavek tycker att självplock hör sommaren till.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2011-07-01 08:06

Vid en första anblick ser man bara de gröna plantorna, ordnade i raka rader som sträcker sig så långt ögat kan nå. Men om man står kvar en stund och tittar lite noggrannare så ser man dem plötsligt överallt, de röda gubbarna. De flesta är klarröda, stora och fina. Några har blivit övermogna och ramlat ner på marken, medan andra fortfarande är vita och ofärdiga.

Ett trettiotal personer har letat sig ut på fältet vid Ulvagubben denna torsdagsförmiddag i slutet av juni. Under midsommarhelgen var det premiär för självplock och det är många som vill plocka sina egna jordgubbar. Karin Allgulin Sjölin från Uppsala har fyllt en stor hink till brädden men hon är ändå inte riktigt nöjd.
–  De var inte riktigt så söta som jag hade förväntat mig. Jag får använda dem till sylt. Men det är fantastiskt skönt att kunna plocka så mycket man vill, säger hon.

I en av gångarna på fältet sitter Maja Pavek på huk. De är tre generationer som är där och plockar tillsammans. Maja, hennes mamma, farmor och farfar. De har plockat jordgubbar sedan Maja var barn och för henne har det kommit att bli något som hör sommaren till.
–  Vi har snart fyllt frysen. En del äter vi till frukost eller efterrätter men det mesta fryser vi in och äter av fram till nästa sommar.

Det är dock inte alla som vill göra arbetet själva. En del stannar till vid den lilla gårdsbutiken och köper jordgubbar i lådor och så paketeras många liter jordgubbar och säljs till butiker.

Enligt Ulvagubben Fredrik Hörenius är det gott om jordgubbar hittills i år. Det är nu och ytterligare någon vecka framåt som den bästa perioden är. De senaste dagarnas värmebölja och det utlovade regnet kan ställa till det för produktionen. Jordgubbarna är klimatkänsliga och trivs bäst i en temperatur mellan 15 och 18 grader. Med värme och regn riskerar de att mogna för snabbt, berättar Fredrik Hörenius

Men säsongen kan ändå bli lång. En speciell metod där man tar upp jordgubbsplantor i september, fryser in dem och sedan planterar om dem i någon gång i maj eller juni, gör att nästa omgång jordgubbar förväntas vara färdiga i slutet av juli. De kan sedan plockas fram till september om allt går som det ska.
–  Fördelen med värme och sol är att det är många som kommer hit och plockar. Uppskattningsvis plockar självplockarna totalt runt 50 000 liter på en sommar, säger Fredrik Hörenius.

JORDGUBBAR

Jordgubben är en rosväxt som uppkom när en fransman tog med sig ananassmultron från Chile hem till Frankrike på 1700-talet. Den är en produkt av korsningar mellan smultron från olika delar av världen.

Jordgubbar innehåller mer vitamin C än apelsin. De är även rika på vitamin B och har hög halt av många olika antioxidanter.

Totalt produceras cirka 20–30 miljoner liter jordgubbar årligen i Sverige. Källor: Nationalencyklopedin och SLU

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om