Forskningsföretaget Solibro är specialiserat på tunna solcellsfilmer, och kunde i slutet av förra året visa upp rekordresultat när det gäller effekt på tunna filmer. Företaget har ett 30-tal anställda i Uppsala. Vad affären innebär för verksamheten i Uppsala är inte klart, med vd Mats Ljunggren tror inte att det blir någon avgörande förändring.
Formellt går ägandet över till kinesiska Hanergy 1 september. Hanergy har anläggningar inom vattenkraft och vindkraft, men arbetar också med tillverkning av solceller. Företaget har runt 5 000 anställda runt om i världen.
– Det är en stor aktör, säger Mats Ljunggren.
Solibro ägdes fram till i somras av tyska solcellsjätten Q-Cells, och har haft sin tillverkning i tyska fabriker. Men Q-Cells ansökte om konkurs i våras. I juni köpte Hanergy ut Solibro från konkursförvaltaren.
Solibro finns i lokaler vid Ultuna i Uppsala, och grundades 2001 av Lars Stolt från Uppsala universitet som i sin forskning tagit fram teknik för tunna solfångare. Rekordresultatet från förra hösten bestod av att man fick fram en verkningsgrad på 17,4 procent för en tunnfilmsmodul. De tillverkas i Cigs-teknik, där koppar, indium, gallium och diselenid används som material för att fånga upp solens strålning.
Tyska Q-Cells, förutom Solibro alltså, är i sin tur är på väg att köpas av sydkoreanska Hanwha.
Solcellsföretag får kinesisk ägare
Uppsalaföretaget Solibro Research har köpts av Hanergy, ett stort kinesiskt företag inom förnybar energi. Affären kom till efter att Solibros tyska ägare gick i konkurs i våras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!