Solarium gav brännskador

Pär Ljungströms solariebesök på ett gym i Uppsala i höstas slutade med andra gradens brännskador. Nu kräver han att ansvariga för Nautilus gym i Uppsala tar sitt ansvar för händelsen.- De har inte ens ringt och beklagat det som hänt, säger han.

Pär Ljungström

Pär Ljungström

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2008-03-13 21:00
Märkena finns fortfarande kvar på magen och bröstet. Förmodligen tvingas Pär Ljungström vara försiktig med solandet livet ut. Befarade ärr och att hela tiden tvingas vara extra försiktig är det jobbigaste, vid sidan av diskussionerna med Nautilus ägare och brottningsmatchen med försäkringsbolag.
Det var i oktober förra året som Pär Ljungström köpte en solpolett i samband med ett träningstillfälle.
- Jag var riktigt blek och det är skönt att sola när det är mörkt ute, säger Pär Ljungström när UNT träffar honom i hans studentrum i centrala Uppsala.

Under den efterföljande träningen märkte han ingenting. Men dagen efter sved det i huden och efter ytterligare en dag hade huden bubblat upp. Vätskeblåsor, som inflammerades. Penicillin och omläggning av sår i omgångar. Och smärta som påverkade nattsömnen.
När Pär Ljungström efter ett par veckor hörde av sig till Nautilus för att få företaget att stå för en del av läkarkostnaderna blev svaret: "Har du verkligen solat här?"
- Ja, jag gick inte genom ett brinnande hus på vägen hem från träningen den där kvällen, säger Pär Ljungström ironiskt suckar lite uppgivet.

Han föreslog att gymägaren skulle anmäla händelsen till sitt försäkringsbolag, men det vägrade Sten Lundgren, delägare.
Och det är Nautilus ifrågasättande och ointresse för att ta ansvar för händelsen som gjort att Pär Ljungström valt att gå vidare.
- Har man ett gym med solarier så måste man räkna med att något kan gå fel och ta ansvar för det.
I dag ångrar han att han köpte den där polletten och lade sig 20 minuter under rören.
- Solarium är inte friskvård, det är bara kosmetika. Jag vill varna andra så att de inte hamnar i samma situation som jag.

Sten Lundgren, delägare i Nautilus, är alltjämt inne på linjen att Pär Ljungström inte har solat hos företaget och att skadorna har uppkommit på något annat sätt.
- Vi kan inte med säkerhet veta att han har varit här, eftersom anmälan kom in flera veckor efter händelsen.
Sten Lundgren anser att företaget har tagit ansvar för händelsen genom att snabbt ha kontrollerat solariet och inte funnit något fel på det. Bland annat ska personal ha provsolat.

Sten Lundgren sammanfattar det som hänt som "jättetråkigt", men vill samtidigt att sanningen ska komma fram.
Är det aktuellt att ersätta Pär Ljungström?
- Det är en försäkringsfråga, och om det kommer fram att vi gjort något fel tar vi ansvar för det och betalar vår självrisk, säger Sten Lundgren.

Uppsala kommun har gjort ett besök

I augusti förra året tog Sveriges kommuner över tillsynsansvaret från Statens strålskyddsinstitut. I Uppsala har det hittills gått trögt med granskningen, men innan sommaren ska alla 36 solarieställen i Uppsala har inspekterats.
Enligt Karin Westermark, utredare på SSI är det främst två punkter som är viktiga: exponeringsschema och att rören är av UV typ 3, och inte ger ifrån sig en starkare strålning än tropisk sol.
Hon kan inte svara på hur många som brännskadas varje, men säger att det rör sig om "några fall per år".
Totalt är det tio områden som ska granskas, alltifrån att det finns ögonskydd till varningstexter och stoppur som automatiskt avbryter strålningen i händelse av att den som solar skulle .
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!