Solariesolandet ökar igen

Våren är en gyllene tid för skönhetsindustrin. Under några veckor ska vintertröttheten fejas bort vilket ökar trycket hos frisörer och skönhetssalonger. Även solariesolandet ökar, trots risken för hudcancer.

Tsai-Huei Wu öppnade sin skönhetssalong för drygt en månad sedan.

Tsai-Huei Wu öppnade sin skönhetssalong för drygt en månad sedan.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2006-04-24 00:00
När solen tittar fram på våren ser fler och fler ut som om sommaren redan har varit. En lätt bränna och solblekt hår är hett eftertraktat redan i april, något som skönhetsindustrin märker av genom ökad försäljning och fler bokade behandlingar.
- Jag vågar mig inte på någon uppskattning men solariesolandet ökar helt klart på våren när människor vill göra sig fina för stranden, säger Magnus Franzell, vd för Svensk solarieförening.
Enligt honom har solandet fått ett uppsving de senaste fem åren efter att ha minskat under 80- och 90-talen då varningarna för hudcancer duggade tätt.
— Men trenden är inte att vara jättebrun som på 80-talet utan bara att få lite färg, säger Magnus Franzell.

Hudcancer ökar mest
Varje år drabbas cirka 30 000 svenskar av hudcancer, en siffra som ökar från år till år. Merparten får de mindre allvarliga formerna basalcellscancer och skivepitelcancer. Men 2 000 drabbas av den dödliga cancerformen malingt melanom.
— Hudcancer är den cancer som ökar mest i Sverige. Det har både att göra med solvanorna i dag och hur vi solade för 20 år sedan, säger Berit Berne som är hudläkare på Akademiska sjukhuset.
Hur mycket av ökningen som beror på solariesolandet är svårt att säga.
— Vi vet inte vad som orsakats av solarier respektive utomhussolande eftersom den som går på solarium ofta också solar ute. Men man vet att det är farligt, säger Berit Berne.
Den första rapporten om ett eventuellt samband mellan solariesolning och hudcancer kom redan i slutet av 80-talet. Och enligt EU:s vetenskapliga kommitté kan solariesolning öka risken för malignt melanom. Också de nordiska hälso- och strålskyddsmyndigheterna avråder från solariesolande i kosmetiskt syfte.

Allt fler kunder
Men trots det fortsätter människor att sola. I hörnet av S:t Olofsgatan och Dragarbrunnsgatan i centrala Uppsala öppnade för drygt en månad sedan Relax house, ett nytt stort solarium.
Ägaren Tsai-Huei Wu tänkte från början bara erbjuda massage men på inrådan av en vän i branschen blev det även solarier, för att locka folk.
— Vår kundkrets ökar för varje dag, säger hon och påpekar att hennes kunder är väl informerade om riskerna.
Men det är inte bara solariesolandet som får ett uppsving på våren. Hela skönhetsindustrin går bättre, framför allt under mars och april, säger Anna-Carin Hultberg på Svensk handel i Uppsala.
— I Uppsala når försäljningen av skönhets- och hygienprodukter sin kulmen inför sista april och skolavslutningen. Men sen kosmetikaindustrin började lansera kollektioner för varje årstid ökar också försäljningen året om.

Manliga kunder blir fler
Våren är inte minst stor för dem som håller på med hudvård. Rachel Larsson, ägare till Rachels hud- och skönhetscenter i Uppsala, är en av dem.
— Det är lite kaos här just nu eftersom många ringer och bokar behandlingar, berättar hon på telefon.
Rachel Larsson uppskattar att försäljningen ökar med 25 procent på våren. Inför sommaren vill kunderna främst färga fransar och ögonbryn, vaxa ben och bikinilinje eller tatuera in en permanent make up.
Under de 21 år Rachel Larsson arbetat i skönhetsbranschen tycker hon att de senaste åren stått för en explosionsartad utveckling.
— Salongerna är fler och det är inte längre lyx att gå på ansiktsbehandling. Dessutom har vi mer manliga kunder.
Ett startskott var när tv för ett par år sedan sände olika dokusåpor på temat gör om mig.
— The Swan och Fab 5 innebar ett stort lyft. Dom gjorde det mer naturligt att göra skönhetsbehandlingar. Men tyvärr finns inte de programmen längre, säger Rachel Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om