Solarierna blir kvar på de flesta ställena

Träningsanläggningen SATS gör sig av med alla solarier med kort varsel. Orsaken är sommarens larmrapport om bevisad risk för farlig hudcancer. Nautilus, Fyrishov och Gottsundabadet tänker inte haka på.

Uppsala2009-11-22 07:02
Solarierna på SATS alla träningsanläggningar i Sverige ska stängas från och med första december. Skälet är en rapport från Världshälsoorganisationen om att solarier innebär en lika stor risk för cancer som rökning, berättar Ellen Wargert, platschef på SATS i Uppsala.
De hyr sina solarier som har varit en bra inkomstkälla.
- Vi förlorar faktiskt en hel del pengar nu. Vi gör det här för att vi ska stå för hälsa, säger Ellen Wargert.

Några medlemmar kommer de däremot inte att förlora, tror hon. Granne till SATS ligger nämligen Solpalatset, nära till hands för dem som vill fortsätta att sola.
Rapporten från Världshälsoorganisationen tog Ellen Wargert själv inte på särskilt stort allvar.
- Hur ska man jämföra? Om man solar en gång i veckan eller röker en cigarett i veckan?
Studenthälsan i Uppsala avskaffade sina solarier redan för tre år sedan. I somras sade Friskis & Svettis i Uppsala upp sina solarieavtal, som dock löper ut först om knappt två år.

Fyrishov och Gottsundabadet kommer däremot att behålla sina solarier, enligt avdelningschef Kent Eriksson.
- Solarierna är ett mervärde i anläggningen för den kund som vill ha lite sol, säger han.
Inte heller Nautilus ska upphöra med solarier. Men anläggningsansvariga på Centralbadet i Uppsala, Therese Svedin, har fått tillstånd från ledningen att avveckla solarierna så smått. Hon tycker inte att solarier passar ihop med friskvård och kan inte riktigt stå för den delen av verksamheten.
- Intresset minskar och det är inget jag uppmuntrar. Jag kommer inte att reparera solarier som går sönder, om jag säger så.

Solarie Kameleont är ett av Uppsalas äldsta solarier. Där arbetar Ingemar Westermark. Färre solar denna höst jämfört med förra, men han tror inte att det beror på den senaste tidens larmrapporter utan på lågkonjunkturen. Han tycker att informationen om cancerrisker är ensidig.
- Annan forskning säger att det är nyttigt att sola i solarium om man gör det med måtta. Kroppen får D-vitamin och ljus. Mörkret påverkar oss negativt, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om