– Jag tror att det sitter många blivande deltidsbrandmän ute i stugorna,
Det säger Jörgen Olsson, enhetschef för räddningstjänstpersonal i beredskap på Uppsala brandförsvar.
– Det är meningsfullt och ett bra sätt att tjäna pengar, men många kan nog hindras att söka för att de tror att det är högre krav än det är.
Den som är nyfiken på yrket kan kontakta räddningstjänsten i sin hemkommun. Man får sedan genomgå ett antal tester som visar om man har en tillräckligt god kondition.
– Man får gå på ett rullband med brandkläder och lufttuber på ryggen som väger 24 kilo. Så ska man gå i hastigheten 4,5 kilometer meter i timmen i åtta graders lutning i 6 minuter. Det är kravet som Arbetsmiljöverket har satt upp, berättar Jörgen Olsson.
Annat som ingår i testerna är att klättra på en stege, upp på tak fört att testa om personen klarar höjder. Att klara detta och några moment till är grundkraven för att kunna få en utbildning till deltidsbrandman. Får du sedan en anställning, så ser räddningstjänsten till att du får den utbildning som behövs.
Det är brist på deltidsbrandmän på flera brandstationer i Uppland och en av de saker som gör det svårt för små orter att hitta folk är att man måste bo och helst arbeta på orten där man ska rycka ut. Detta för att kunna sitta i brandbilen ombytt cirka sex minuter efter att larmet gått.
– Men efter pandemin när det har blivit legitimt att jobba hemma har vi hittat nya lösningar. Vi har ordnat med kontorsplatser på brandstationerna i både Björklinge, Östhammar, Storvreta och Alunda för deltidsbrandmän som kan jobba på distans.
Lönen för deltidsbrandmän är samma över hela Sverige och kan delas in i några olika potter. Beredskapsersättning för att ha jour är 30 kronor i timmen. En veckas jour dygnet runt utan att larmet går ger 5 090 kronor före skatt.
Om larmet går när får man 331 kronor och 40 öre den första timmen. Tar larmet längre tid får man 258 kronor i timmen de övriga timmarna. Man behöver även öva 65 timmar på ett år. Då har man ersättning på 184 kr i timmen. Om larmet inte går en månad tjänar man alltså drygt 6 000 kronor före skatt. Med utryckningar kan summan bli betydligt högre.
Uppsala brandförsvar vill vara en räddningstjänst för alla och Jörgen Olsson tipsar särskilt kvinnor att överväga yrket.
– Vi har ett 20-tal kvinnor av 270 personer. Så vi vill gärna ha in fler.