Söka skadskjutet vilt en affärsidé

Att söka efter skadeskjutet vilt är Viltsökarnas affärsidé. Det nystartade företaget i Harg skriver kontrakt med jaktlagen i trakten. De erbjuder sig att rycka ut med sina tränade jakthundar när som helst, dygnet runt.

Till det nya företaget Viltsökarna kan jaktlagen ringa för att få hjälp med eftersök när de har skadeskjutit ett djur. Christer Eriksson, Marcus Lundholm och Marcus Eriksson är redo att rycka ut med sina hundar dygnet runt och deras specialitet är vildsvin.

Till det nya företaget Viltsökarna kan jaktlagen ringa för att få hjälp med eftersök när de har skadeskjutit ett djur. Christer Eriksson, Marcus Lundholm och Marcus Eriksson är redo att rycka ut med sina hundar dygnet runt och deras specialitet är vildsvin.

Foto: Eva Nevelius

Uppsala2005-10-31 15:20
Idén är inte unik, men ovanlig. Ett liknande företag finns i Sörmland och Christer Eriksson, Marcus Eriksson och Marcus Lundholm tror sig också ha hört talas om någon med samma koncept i Skåne.
De menar att jägarna som grupp har förändrats på senare år. Det är inte längre en självklarhet att man lever för jakten året runt och även har tillgång till en tränad eftersökshund.
-Folk har blivit mer bekväma och det är en hel del jobb med en hund. En del bor dessutom i städerna och arrenderar marker och kommer hit och jagar bara en gång om året, berättar Marcus Eriksson.
Och även om man har tillgång till hund är det inte säkert att den har så stor vana vid att söka efter skadeskjutet vilt.
-Ett jaktlag kanske bara har en hund som de jagar med och det blir inte så många eftersök per år. Då hinner hunden inte få tillräcklig träning.

Vildsvin skapar osäkerhet
I Östhammars kommun har dessutom ett nytt vilt gjort sitt intrång på senare år - vildsvin. Något som många, både jägare och hundar, fortfarande kan känna en viss osäkerhet inför.
-Många hundar skyr dem på grund av lukten. Och ett skadeskjutet vildsvin är inte att leka med. Det kan vara farligt både för människor och för djur.
Men delägarna i Viltsökarna har skaffat sig stor erfarenhet från deltagande i Hargs bruks och Ekensbergs jakter där vildsvinen funnits länge. Deras jaktintresse är stort överhuvudtaget.
-Vi är uppvuxna med jakt alla tre och våra fäder har jagat. Det är på det viset vi har kommit i kontakt med jakten.

Inom två timmar
Tidigare har de också hjälpt till vid eftersök men då har det varit mer på ideell basis. Nu vill de se om det kan ge några intäkter också, även om de är medvetna om att de inte kommer att kunna leva helt och hållet på firman.
Utryckningsområdet begränsas framför allt av tidsaspekten. Tanken är att jaktlagen tar kontakt när ett djur skadeskjutits.
-Kravet är att vi då ska kunna vara på plats på två timmar med en tränad eftersökshund när som helst på dygnet. Någon av oss går alltid att nå på jourtelefonen.

Ett 20-tal har nappat
Hittills har ett 20-tal jaktlag nappat på idén och tecknat sig för möjlighet att få hjälp vid eftersök. Ytterligare ett antal funderar på saken. Sedan företaget startade i maj har de varit ute ett tiotal gånger, först under rådjurs- och sedan älgjakten. Nu under hösten ser de fram emot fler jobb vid vildsvinsjakterna.
Tillfredsställelse i arbetet får de i samarbetet med de egna hundarna.
-Att se hunden vara duktig är en otrolig stimulans. Det är de som gör det stora jobbet. Men det är också skönt att kunna avliva skadeskjutet vilt och på det sättet förkorta djurets lidande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!