Sofia berättar om psykisk misshandel för att hjälpa

Efter relationen fick Sofia diagnosen posttraumatisk stress. På sitt uppmärksammade instagramkonto berättar hon hur det är att utsättas för psykisk misshandel. Hon vill hjälpa andra i samma situation.

"Jag visste inte att kontot skulle få sådan spridning. Nu skriver jag både för mig och för alla kvinnor som är eller har varit i en liknande situation," säger Sofia.

"Jag visste inte att kontot skulle få sådan spridning. Nu skriver jag både för mig och för alla kvinnor som är eller har varit i en liknande situation," säger Sofia.

Foto: Privat

Uppsala2020-12-09 20:05

Sofia ursäktade sin partners beteende med att han var kär i henne. När han kallade henne för "galen", "dum" och "äcklig" så trodde hon att han gjorde det för att vara snäll eftersom han alltid sa "jag älskar dig" efteråt. Hon reflekterade inte mer över det då.

– Jag har trott att jag är sinnessjuk eftersom min förövare sagt det till mig, säger hon.

Efter relationen diagnostiserades hon med ångest, svår depression och posttraumatiskt stressyndrom. 

Den första november startade hon ett Instagramkonto. Det var tänkt att användas som terapi och ett sätt att hantera traumat att vara överlevare av våld i nära relation. På mindre än en månad har kontot fått över 3 500 följare.

undefined
På sitt instagramkonto berättar Sofia om hur det var att uppleva våld i nära relation.

– Jag visste inte att kontot skulle få sådan spridning. Nu skriver jag både för mig och för kvinnor som är eller har varit i en liknande situation, säger hon.

I sina inlägg skriver hon om små ögonblick som har varit stora i hennes liv.

– Som den där gången jag satt på en parkbänk och min förövare sa att jag var så äcklig, och det kändes som att jag lämnade kvar en del av Sofia på den parkbänken, säger hon.

Hon tycker att det är det fint att så många vill läsa hennes texter och att de tycker att budskapet är viktigt. Samtidigt är det sorgligt att det ska behövas år 2020.

Det är många kvinnor i liknande situationer som har kontaktat Sofia efter att ha följt hennes konto. Vissa vill bara ha någon att prata med och vissa vill vara med och dela med sig av sina berättelser på hennes plattform.

– Jag svarar dem som skriver att du är fin och fantastisk, även om jag vet att du tror någonting annat om dig själv.

Samtidigt vill hon poängtera att hon inte kan hjälpa alla, men att hon kan peka på var man kan få hjälp.

Vad har du för tips till dem som är i en våldsam relation?

– Om man känner att någonting är fel i en relation. Berätta för någon. Då får man det validerat att det inte är okej, säger hon.

Hon vill belysa att offret inte har någon skuld i det man utsatts för och att det är problematiskt att fråga offren "varför lämnade du inte"?

– Frågan bör istället riktas till förövaren. Varför valde du att slå? Att utnyttja din partner sexuellt? Varför valde du att bryta ned din partner psykiskt? 

undefined
"Jag visste inte att kontot skulle få sådan spridning. Nu skriver jag både för mig och för alla kvinnor som är eller har varit i en liknande situation," säger Sofia.

Sofia blev lämnad av mannen, men hon uppger att han sedan dess kontaktat henne vid flera tillfällen för att be henne ta tillbaka honom. Till slut fick hon nog. 

– Jag ringde upp honom och sade att han måste lämna mig ifred. Det enda som funkade var att hota med att ringa till hans jobb. Efter det har jag inte hört från honom.

Mannen är inte dömd för något brott. Sofia polisanmälde honom för ofredande, men bad polisen att inte starta någon förundersökning. Anmälan gjordes för att hon skulle kunna gå vidare med sin terapi.

Sedan i höstas pratar hon med kvinnofridsmottagningen en gång i veckan. Det ger henne ångest, men hon vet att hon måste ta tag i sitt mående nu. Annars skjuter hon bara upp det.

– Det enda jag vill göra är att äta mina antidepressiva, ta sömntabletter, sätta mig i soffhörnet och kolla på en skitserie. Jag känner mig som en fånge i min lägenhet. Jag är så himla rädd hela tiden. Trött. Tom.

Trots det kliver hon upp varje morgon och fortsätter kämpa för att få tillbaka sitt liv, och genom instagramkontot hjälpa andra att få tillbaka deras.

Behöver du stöd?

Det finns flera ställen att vända sig till för den som är utsatt för våld i nära relation

Här är telefonnummer till:

Uppsala kvinnojour: 018-10 10 49

Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50

Uppsala mansjour: 018-50 50 33

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!