Soffhäng på krogen

Det blåser en loungevind i stan sedan en tid tillbaka. Senast i raden är Apéritif Lounge och Café och Café lilla Valvet. Men vad är en lounge för något egentligen? City har sökt svaret bland Uppsalas krögare.

Foto:

Uppsala2010-10-08 11:18

Det blåser en loungevind i stan sedan en tid tillbaka. Senast i raden att öppna lounge är Café Lilla Valvet och Apéritif Lounge & Café. Men vad är en lounge egentligen? City har sökt svaret.
Knäpp upp den översta skjortknappen, luta dig tillbaka i den mjuka fåtöljen och smutta på drinken – du är i goda händer. Du är i loungen. Men var är du alltså egentligen?
– Lounge handlar om inredning. Man ska sitta lågt och bekvämt, då känner man sig välkommen och avslappnad. Översätter man ordet betyder det vardagsrum, säger Erik Nissen Johansen, chef på Stylt Trampoli, som utvecklar krog- och hotellkoncept, bland annat Jay Fu i Uppsala.

Begreppet har gått från att vara den där lyxavdelningen på flygplatser, där rika fick sitta ifred ifrån pöbeln, till att bli en chillarhörna på en restaurang eller ett kafé. Enligt Erik Nissen Johansen är loungen på ett sätt ditt förlängda vardagsrum.

Men vad tycker krögarna själva ingår i konceptet?
– Vår lounge är ett ställe att gå på innan man går ut på nattklubb. Man sitter ner i bekväma fåtöljer, tar en skön drink, pratar och bara tar det lugnt, säger Oasias barchef Martin Roodsari.
– För oss är lounge enbart kopplat till atmosfären, inte till mat och drinkar. Det ska vara mjukt och bekvämt och påkostat, man ska känna att man får ett mervärde när man besöker stället, säger Sam Mehrafzoon, delägare i Café Lilla Valvet.

Enligt Uppsala kommuns tillståndsenhet dyker ordet lounge upp allt oftare bland stans alkoholtillståndssökare. Att begreppet de senaste åren ristat sig in i Uppsalas krogmedvetande är något som är säkert. Kanske har det använts alltför flitigt.
– Jag använder inte själv begreppet när jag inreder ställen eftersom det känns just uttjatat, men innebörden är definitivt inte uttjatad. Man vill inte stå och skrika i en bar längre utan folk vill ha ett intellektuellt utbyte och det får man i en mjuk och lugn atmosfär, säger Erik Nissen Johansen.
– Loungebegreppet blir uttjatat för att alla använder ordet även om de inte representerar det fullt ut. Men det gör vi och därför fungerar det, säger Kajmar Hajabdolnhi, delägare i nyöppnade Apéritif Lounge & Café, som alltså även kör på konceptet i sitt namnval.
– Jag tror att folk söker mer flärd i sin vardag i dag. Det är därför det blivit så populärt, lounge innebär en viss lyx. Hela samhället går mer mot ett tjänstesamhälle och det är naturligt att gamla ideal förändras. Alla unnar sig mer lyx i vardagen, säger Sam Mehrafzoon, Café Lilla Valvet.

Här är några av Uppsalas lounger:

APERITIF Lounge & Café
Vad? – Vår lounge är det perfekta vardagsrummet. Här sitter man mjukt och skönt, lite som en förfest, säger Sebastien Clarholm Anton, delägare (bilden).
Var? S:t Persgatan 17.
Antal loungeplaster? 40-50 stycken.
Hur länge? 4 veckor.

RIVERSIDE
Vad? –Vi har en avdelning som vi kallar lounge eftersom den avdelningen har en skön, mysig och modern inredning, säger Filip Guven, ägare.
Var? Hamnplan 5.
Antal loungeplatser: 32.
Hur länge? Sedan mars förra året.

HODJA
Vad? – Vår lounge är en plats där man sitter i mjuka möbler, tar en god drink och lyssnar på stämningsfull funk- och housemusik med en viss touche av Mellanöstern, säger Özgur Coban, delägare.
Var? Sysslomansgatan 13.
Antal loungeplatser? Cirka 15.
Hur länge? Sedan i mars, då Hodja öppnade.

OASIA
Vad? – Vår lounge är ett ställe man går till innan man går ut på nattklubb, eller där man kan ta en fördrink innan man äter på restaurangen. Det är en lugn atmosfär, mysig inredning och musiken stegrar ju närmare kvällen lider mot sitt slut, säger Martin Roodsari, barchef.
Var? Drottninggatan 9.
Antal loungeplatser? Cirka 100.
Hur länge? Två år.

O’LEARYS
Vad? – Vår lounge är en del av restaurangen dit man dras före eller efter maten. Där sitter man i fred på lite mjukare platser, säger Christian Cederferm, delägare.
Var? Dragarbrunnsgatan 36.
Antal loungeplatser? 40.
Hur länge? Ett år, efter en renovering av hela restaurangen.

CAFÉ LILLA VALVET
Vad? – På vår lounge ska det kännas mjukt, bekvämt och påkostat. Det är atmosfären och inredningen det handlar om, säger Kian Ghavam Shirazi och Sam Mehrafzoon, ägare.
Var? Vaksalagatan 19.
Antal loungeplatser? Åtta.
Hur länge? Haft lounge i två veckor. 

GILLET
Vad? – Vår lounge, Clarion Living Room, ska kännas som ett vardagsrum. Det handlar om en känsla och en atmosfär snarare än att ha coola möbler, säger Susanna Ståhl, hotelldirektör.
Var? Dragarbrunnsgatan 23.
Antal loungeplatser? 120.
Hur länge? Två år. 

Första flygplatsloungen öppnades 1939

Lounge: I Nationalencyklopedins översättning: (1) vardagsrum, (2) sällskapsrum, salong, bar, (3) hall, foajé. På engelska: (verb) lata sig, ligga och slöa.
Den första flygplansloungen Admirals club öppnade i New Yorks flygplats La Guardia 1939.
Som begrepp i Sverige har lounge framför allt kommit att förknippas med inredning såsom låga och mjuka möbler. Där kan gärna spelas loungemusik – inte sällan låg musik som ska fungera som bakgrundsljud och ge atmosfär utan att störa samtalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!