Olle Söderby bläddrar i pärmen inne i sitt vardagsrum i Sigtuna. Korsorden i den har samma format, ett 13 bokstäver långt vågrätt samt lodrätt ord formar ett kors över korsordsrutan.
De första längre orden som utgör själva basen brukar han inte ha några problem med att få till. Men efter ett tag blir det lite klurigare.
- När man kommer ner till de sista fem-sex orden kan det bli svårt. Då kan det hända att jag går tillbaka och ändrar några tidigare rutor.
Om han måste bygga vidare från ord som innehåller bokstäver som x och z blir det en extra nöt att knäcka. Men det är just problemlösningen som Olle Söderby uppskattar med korsordsmakeriet. 86 år fyllda ser han sysselsättningen som "hjärngymnastik".
- Det är minst lika svårt att göra korsord som att lösa dem, säger han.
Olle Söderby började konstruera egna korsord i samband med att han gick i pension. Innan Söderbykrysset publicerades i Sigtunabygden löstes hans ordflätor av grannar och bekanta. Olle Söderby menar att han bland annat har blivit bättre på att göra korsord på en lagom avancerad nivå.
- Men det är fortfarande svårast att hitta svårighetsgraden. Det får inte vara för lätt och inte för svårt.
Lite krångligt vill han ändå att det ska vara. Utöver förhoppningen att Söderbykrysset ska ge en trevlig stund vill han gärna att lösarna ska lära sig något nytt.
- Det är den gamla läraren i mig som vill bidra till att folk vidgar sina ordförråd. Jag lägger stor vikt
vid att det ska finnas med lite annorlunda ord.
Själv började Olle Söderby att intressera sig för ordens innebörd redan som liten. I tioårsåldern upptäckte han sin pappas exemplar av Nordisk familjebok. Han ägnade många timmar åt att bläddra i uppslagsverket i barndomshemmet i det lilla samhället Åloppe utanför Uppsala.
- Det var min litteratur, jag tyckte om att slå i den. Jag hade ett fantastiskt minne också och hade nästan lite mani på att lära mig saker som ortnamn och vilka årtal som folk levde.
Kunskapstörsten följde med Olle Söderby till studierna på Uppsala Högre Allmänna Läroverk. Efter studenten gick han i sin pappas fotspår och utbildade sig till lärare.
Jobbet kom sedan att ta Olle Söderby, hans fru Eva-Maria och deras tre barn till flera olika orter i Sverige. Innan han gick i pension år 1989 hade han både hunnit vidareutbilda sig och blivit adjunkt, rektor och skolchef.
År 2003 valde Olle Söderby, som numera är änkeman, att lämna Karlsborg efter att ha bott där i 42 år. Flyttlasset gick till Sigtuna där en av hans söner bosatt sig.
Här har korsordsskapandet blivit en liten familjeverksamhet där ett av Olle Söderbys barnbarn fixar till Söderbykryssen i datorn innan de når Sigtunabygdens läsare.
Och de korsordslösare som har några funderingar är välkomna att kontakta upphovsmakaren.
- Om man undrar över några konstiga ord eller vill diskutera något så står jag i telefonkatalogen, säger Olle Söderby.