Socialtjänsten tog deras dotter

Elinore och Danny anklagades för skakvåld mot sin fyra månader gamla dotter. Polisutredningen lades ner, men misstanken räckte för att de skulle förlora vårdnaden. I snart fyra år har de nu kämpat för att få tillbaka sin dotter.

Anklagade. Elinore och Danny Johansson arbetar båda med barn på förskola respektive fritidsgård och Elinores arbetgivare har vittnat till parets fördel.

Anklagade. Elinore och Danny Johansson arbetar båda med barn på förskola respektive fritidsgård och Elinores arbetgivare har vittnat till parets fördel.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2014-12-16 07:01

Lyckan var total för Elinore och Danny Johansson morgonen den 10 oktober 2011. Det var då deras advokat ringde och meddelade att åtalet mot dem lagts ned – de var inte längre under utredning för att ha skadat sin dotter genom skakvåld.

– Det kändes helt fantastiskt att de äntligen förstått att vi är oskyldiga. Men det hoppet släcktes fort, säger Elinore.

Vi sitter i en stor lägenhet i Karlskoga i Värmland där paret bor. Deras dotter Freja var fyra månader gammal när en mängd revbensfrakturer upptäcktes under ett besök hos barnavårdscentralen i mars 2011. De hade då uppsökt sjukvården flera gånger tidigare för rutinkontroller men också för att Freja visat tecken på smärta när de lyft henne. Frakturerna som upptäcktes vid det sista besöket var av varierande ålder och läkningsgrad och vårdpersonalen gjorde en polisanmälan gentemot paret för misstänkt skakvåld. Freja placerades utanför hemmet och det gjorde även deras två andra barn som vid tillfället var 4 och 6 år gamla.

– Vi var helt i chock. Men vi ville ju också veta vad som hade hänt Freja, så vi gick självklart med på att placera både henne och hennes syskon. Vi trodde aldrig att det skulle sluta så här, säger Elinore Johansson.

I oktober 2011, alltså sju månader efter att Frejas frakturer upptäckts lades förundersökningen ned. Åklagaren konstaterade att det inte gick att fastställa vem som tillfogat Freja skadorna. Ändå kvarstod socialtjänsten vid sitt beslut om att frånta paret omsorgen om Freja.

Elinore Johansson plockar fram en stor resväska från parets sovrum. Den är fylld med papper - alltifrån läkarjournaler till vetenskapliga rapporter.

– Vi är övertygade om att Frejas skador har en medicinsk förklaring, säger hon.

Symtomen för skakvåld är bland annat blödningar i hjärnan. Freja hade enbart frakturer. Inga andra skador och inga blåmärken. Hon hade däremot brist på D-vitamin och var förtidigt född – faktorer som enligt flera experter ökar risken för benskörhet.

– Vi har haft såväl svenska läkare som en amerikansk expert som vittnat om det varje gång vi överklagat beslutet om att familjehemsplacera Freja, säger Elinore Johansson.

David Ayoub, amerikansk specialist på benskörhet hos barn, skriver bland annat i ett utlåtande att Freja visar tydliga tecken på sjukdomen rakit vilket innebär att frakturerna kan ha uppstått vid vardagliga situationer.

Som UNT rapporterat om tidigare friades nyligen en man i Högsta domstolen som tidigare dömts för skakvåld. Enligt rätten är det vetenskapliga kunskapsläget kring diagnosen osäkert. Men socialtjänsten i Karlskoga och förvaltningsrätten har helt gått på utlåtanden från Uppsalaläkaren Gabriel Otterman vid barnskyddsteamet som granskat Frejas läkarjournaler. Gabriel Otterman vill inte uttala sig i enskilda fall men i domarna framgår det att han avfärdar alla andra experter. Han menar att Frejas skador tveklöst har tillkommit av yttre våld.

Elinore och Danny Johansson fick tillbaka vårdnaden om sina andra två barn flera månader innan polisutredning lades ned 2011 – socialtjänsten bedömde dem som goda föräldrar till de barnen. Men vad gäller vårdnaden av Freja har bedömningen varit följande, år efter år:

”Så länge det inte går att klarlägga vem eller vilka som tillfogat Freja hennes skador så kan hon inte anses vara skyddad i sina föräldrars vård”

– Vi har aldrig haft en chans. Därför har vi beslutat oss för att inte överklaga mer, åtminstone inte nu, säger Elinore och fortsätter uppgivet.

– I stället för att få träffa henne en gång i veckan under övervakning hoppas vi kunna komma överens med socialtjänsten om att få umgås med henne under mer normala omständigheter.

UNT har sökt Karlskoga socialtjänst som inte vill svara på några frågor.

Fotnot: Freja heter egentligen något annat

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om