Socialtjänsten saknar lägenheter

Socialtjänsten har i dag brist på bostadssociala lägenheter. En förklaring är att det finns få hyresrätter i Uppsala. Kommunalrådet Gustaf von Essen (kd) vill nu sätta press på privata bostadsbolag för att få fram fler hyresrätter.

Uppsala2008-02-20 00:39
- I denna stund har vi inga lägenheter att förmedla, trots att det är en väldig efterfrågan. Så här trögt har det inte varit på många år, säger Bo Lundberg som är chef på Uppsala kommuns boendeenhet.
Boendeenheten hjälper personer som har svårt att få en lägenhet på den öppna bostadsmarknaden för att de exempelvis har skulder. Just nu väntar ett hundratal sådana personer på att få en lägenhet. Ingen av dem står på gatan, det kan i stället handla om barnfamiljer som är trångbodda eller personer som är på väg ut från ett behandlingshem.

Sammanlagt förfogar boendeenheten över cirka 450 lägenheter. Cirka 70 av dem kommer från det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem, som enligt ett politiskt beslut ska avsätta fem procent av föregående års omsättning av lägenheter till socialtjänsten. De övriga lägenheterna är bostadsrätter som kommunen äger.
Bo Lundberg ger tre skäl till varför efterfrågan är så mycket större än utbudet av bostadssociala lägenheter.
- Allt fler flyttar till Uppsala, fler hamnar i skuldfällor och som gör att de inte kan få hyreskontrakt, och så har hyresvärdarna blivit mer restriktiva när det gäller vilka de hyr ut till.

Situationen underlättas inte av att Uppsala har få hyresrätter, endast tre av tio lägenheter är hyresrätter.
- Det behövs fler än så och ytterst är det en politisk fråga, säger Bo Lundberg.
Gustaf von Essen (kd), kommunalråd med ansvar för sociala frågor, tycker också att fler hyresrätter behövs för att lösa de bostadssociala problemen. Men han har inget enkelt svar på hur det ska gå till.
- Jag vill dra i gång en process där vi förhandlar och gör överenskommelser med privata bostadsbolag för att stimulera att fler hyresrätter byggs. Det tänker jag jobba mycket hårt för. Jag tycker också att de privata hyresvärdarna ska ta ett större socialt ansvar, säger han.

Att komma överens med det kommunalt ägda bostadsbolaget Uppsalahem om att de ska upplåta fler lägenheter till socialtjänsten torde dock vara lättare än att få privata värdar att göra det. Men Gustaf von Essen tycker att Uppsalahem redan gör nog.
- Vi kan inte lägga över allt på Uppsalahem, då blir det en väldig koncentration av sociala lägenheter i de områden där de finns. Däremot kan det bli aktuellt för kommunen att köpa in fler bostadsrätter för uthyrning, även om det är en dyr lösning.

Politikern Lena Hartwig (s) berättar att man redan under förra mandatperioden bjöd in bostadsbolag och hyresvärdar för att diskutera bristen på hyresrätter.
- Men jag kan inte säga att det gav något resultat. Det finns inget intresse för dem att hyra ut eller bygga hyresrätter, så det blev mest kalla handen. Men jag tror ändå att vi måste fortsätta att jobba på den vägen, säger hon.
Fakta Bostadssociala lägenheter
Den som inte kan ordna ett boende på egen hand för att han eller hon exempelvis är skuldsatt kan vända sig till kommunens socialtjänst.
Socialtjänsten kan då gå i god för personen genom kommunal borgen då socialtjänsten garanterar att hyresvärden får in sina pengar om personen i fråga inte förmår att betala hyran.
Personen kan också få ett bostadssocialt kontrakt. Han eller hon hyr då en lägenhet av socialtjänsten som socialtjänsten antingen hyr av Uppsalahem eller äger själv i form av en bostadsrätt.
I dag finns 800 bostadssociala kontrakt och 200 fall av kommunal borgen i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om