Ett problem är arbetsbelastningen som tvingar personalen till svåra prioriteringar.
– Vi har en för ansträngd arbetssituation. Vi ligger på gränsen till att inte kunna utföra vårt arbete korrekt, säger Ylva Byström, enhetschef för en av Uppsalas fyra barn- och ungdomsenheter.
Under många år har antalet anmälningar om barn eller ungdomar som far illa ökat, sedan 2007 med hela 35 procent. Men personalen som ska hantera anmälningarna har inte blivit fler. I stället tvingas man till hårda prioriteringar och sållar ut de mest akuta ärendena som går till vidare omedelbar utredning.
– Våld i familjer eller mellan ungdomar går först, medan snatterier och andra ungdomsbrott kan få vänta, säger Ylva Byström.
Hon ser flera möjliga förklaringar till att anmälningarna har ökat. En kan vara förändrade attityder hos skolor, polis och andra som helt enkelt anmäler mer.
– Men jag tror också att kraven i samhället ökar och att fler far illa i dag. Det kan vara effekter av lågkonjunkturen, säger Ylva Byström.
Personalen har också tvingats höja ribban för när en utredning av ett ärende anses nödvändig, omedelbart eller senare. Antalet anmälningar som inte alls utreds har ökat med 86 procent sedan 2007. Det här är en av anledningarna till att Socialstyrelsen genomfört en tillsyn. Men det finns fler skäl.
– Det som stuckit ut är att det kommit många klagomål om Uppsala kommun inom samma tidsperiod, säger Marie Ekblad inspektör på Socialstyrelsen.
Klagomålen rör enligt henne vitt skilda saker som grund för omhändertaganden enligt lagen om vård av unga, anmälningar om missförhållanden som inte lett till åtgärder, bristande barnperspektiv i utredningar, med mera.
Tillsynen är gjord men Socialstyrelsens beslut dröjer ännu ett par månader. Ylva Byström välkomnar tillsynen.
– Det är bra, vi vill ju göra bättre.
På onsdagen diskuterade de ansvariga politikerna i socialnämnden för barn och unga en handlingsplan där flera problemområden tas upp, som de ökande anmälningarna.
– Vi måste gräva mer i den remarkabla ökningen. Men det behöver inte vara så att familjerna i Uppsala har det mycket eländigare nu. Det kan bero på vårt arbete med att få skolor och andra att anmäla oftare, säger Anders A Aronsson (FP), ordförande i nämnden.
Enligt honom saknar kommunen i dag kontroll över vilka typer av ärenden som finns i den stora ökningen av ärenden som inte går vidare till utredning.
– Vi behöver ta reda på det. Det är väldigt viktigt att vi inte missar något allvarligt, säger Anders A Aronsson.
Förslaget till handlingsplan tar också upp den tunga arbetsbelastning som personalen upplever. I en medarbetarundersökning ligger socialtjänsten långt under det värde som anses vara godkänt. En fjärdedel av personalen har bytts ut under 2010.
– Jag tycker inte att det är överdrivet turbulent hos oss. Men det här är ett väldigt pressande arbete och vi måste se vad som kan göras för att öka stabiliteten, säger Anders A Aronsson.