Socialtjänsten gynnade männen

När Uppsala kommuns socialbidragsverksamhet skaffade jämställdhetsambassadörer fick personalen upp ögonen för hur olika män och kvinnor behandlas. Fler manliga än kvinnliga socialbidragstagare fick till exempel hjälp att hitta arbete.

Socialsekreterare Emma Lillskogen har märkt att föreställningarna om vad som är manligt och kvinnligt sitter djupt.

Socialsekreterare Emma Lillskogen har märkt att föreställningarna om vad som är manligt och kvinnligt sitter djupt.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2008-04-15 18:01
UNT har tidigare berättat att arbetet med jämställdhet är lågt prioriterat på en övergripande nivå i Uppsala kommun. Men det hindrar inte att enskilda arbetsplatser kan arbeta aktivt med frågan.

En sådan är verksamheten för arbetsmarknadsinsatser och vuxenutbildning med 450 anställda. Där finns sedan drygt ett år tillbaka tio ambassadörer för jämställdhet. Två av dem är Emma Lillskogen och Karin Höglund.
- Vårt jobb är öka kunskapen om jämställdhet, säger Karin Höglund.
Ambassadörerna har bland annat börjat undersöka om personalens värderingar påverkar hur de behandlar sina klienter. Något som visat att män tenderar att få mer hjälp. Av de socialbidragstagare som valts ut till externt finansierade projekt som skulle hjälpa dem att få jobb var till exempel 70 till 80 procent män.
- En förklaring kan vara att vi fortfarande har en bild av mannen som familjeförsörjare och att det därför är viktigare att han, än hans fru, får jobb. Sådana attityder måste vi jobba bort, säger Emma Lillskogen och fortsätter:
- Nu ska vi se om vi har samma snedfördelning av resurser i vår egen verksamhet.

Ambassadörerna har också försökt ta reda på hur jämställd den egna arbetsplatsen är. En lönekartläggning är snart klar och de har konstaterat att chefsposter i större utsträckning går till män än kvinnor, trots att sju av tio anställda är kvinnor.
- Dessutom blir män chefer i 30-årsåldern medan kvinnor blir det i 50-årsåldern, säger Emma Lillskogen.
Målet för ambassadörerna är att i framtiden inte behövas. Men ännu är kollegernas kunskaper om jämställdhet mycket varierande.
- Många anser att det är en viktig fråga medan andra mest tycker att vi är en pain in the ass, säger Emma Lillskogen.
Hon menar att viljan finns, men ofta saknas resurserna. Ambassadörsjobbet sker till exempel helt vid sidan om de ordinarie arbetsuppgifterna.
- Frågan politikerna borde ställa sig är hur viktigt de tycker det är att följa jämställdhetslagen, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om