Anklagelserna riktas mot expedition 4 dit personer med allra tyngst social problematik slussas när de söker socialbidrag. Det handlar om bland annat missbrukare, kriminella och psykiskt sjuka. Att en anställd inom socialtjänsten anmäler den egna förvaltningen är ovanligt i sig. UNT har talat med flera personer som haft kontakt med expedition 4. En av dem är en kvinna vi kan kalla Eva som under sommaren 2011 skulle hjälpa en anhörig att söka socialbidrag. Det rörde sig om en svårt alkoholskadad man i 50-årsåldern som i ett läkarintyg klassades som ”direkt olämplig på arbetsplatser”.
– Han hade så svåra hjärnskador att han inte kunde skilja på dröm och verklighet, berättar Eva.
Mannen nekades fullt socialbidrag med motiveringen att han inte bidrog till sin försörjning. Socialtjänsten hade fått in läkarintyg för mannen men enligt Eva var han så förvirrad att han inte klarat av att förnya det i tid.
– Jag sa till handläggaren på expedition 4 att detta var vansinne, att han riskerade bli vräkt om han inte fick bidrag. ”Det kanske är bäst att han förlorar bostaden”, svarade socialsekreteraren, uppger Eva.
– Elen för hans lägenhet stängdes av, det var vinter och han var utan el i veckor. Det fanns ingen empati, de var så nitiska.
Bara ett par dagar efter bidragsavslaget skrev läkaren ett nytt intyg där det återigen framgick att mannen inte kunde arbeta.
– Men det var inget nytt, den informationen hade socialtjänsten sedan länge, framhåller Eva.
Den socialarbetare som anmält expedition 4 till Socialstyrelsen skriver att klienter tvingas genomgå tester för att avgöra om de kan jobba, även om det är uppenbart att de saknar förutsättningar att klara ett arbete. De som säger nej till arbetsprövning riskerar att förlora sitt socialbidrag. Därför finns det enligt anmälaren personer som enbart får matpengar månader i sträck. Det innebär cirka 1 600 kronor per månad plus eventuellt hyra och el.
Vidare påstås i anmälan att bidragssökande behandlas respektlöst vid expedition 4. Klienterna uppges vara rättslösa eftersom de vet att de riskerar minskat bidrag om de motsätter sig socialsekreterarnas beslut. Enligt anmälaren tvingas de som misstänks använda droger att lämna urinprov för drogkontroll, oavsett om det är klarlagt om de inne i ett missbruk eller inte. Om detta stämmer är det emot reglerna. Sedan tidigare utreder Socialstyrelsen efter en annan anmälan om expedition 4 har rätt att kräva att missbrukare lämnar urinprov för att få fullt socialbidrag.
Rättsläget är inte helt klart, vilket ett fall med en 43-årig missbrukare i Uppsala visar. 43-åringen greps av polisen och ett urinprov visade att han tagit amfetamin. Expedition 4 krävde att han skulle lämna ytterligare urinprov för att ha rätt till socialbidrag. Det ansågs nödvändigt för att utreda om han kunde komma i arbete. Mannen vägrade och påtalade att han redan deltog i insatser för att få jobb. Hans vägran medförde att socialbidraget sänktes till en lägre nivå. Men hösten 2010 slog förvaltningsrätten fast att socialtjänsten gjort fel. Enligt domstolen är det inte tillåtet att ställa upp villkor, exempelvis att en missbrukare ska delta i ett rehabiliteringsprogram, för att få socialbidrag.
Under 2011 hade 43-åringen återfallit i missbruk och nekades återigen fullt socialbidrag för att han inte ville lämna urinprov. Men den här gången kom förvaltningsrätten till motsatt slutsats. Domstolen ansåg nu att det var rätt av kommunen att krympa bidraget eftersom det var oklart om han köpte droger för pengarna.