Socialstyrelsen kritiserar egenvård

Oklara roller inom vården har lett till att patientens säkerhet allvarligt äventyrats. Det säger Socialstyrelsen i sin bedömning av situationen för en funktionshindrad man vid vårdboendet Galaxen i Uppsala.

Uppsala2004-04-07 00:00
Det var i juli förra året som Socialstyrelsen fick in en anmälan om vården av en muskelsjuk man, som farit illa på grund av oklara ansvarsförhållanden mellan landsting och kommun.
Förutom att några av de personliga assistenterna ska ha hotat och kränkt mannen, var de inte tillräckligt kunniga och erfarna för att sköta honom. Under elva års tid har mannen haft över hundra olika personliga assistenter men någon kontinuerlig utbildning i avancerade hälso- och sjukvårdsuppgifter förekom inte. Det rådde också oklarhet kring vilken roll den patientansvariga sjuksköterskan skulle ha.

Enklare instruktion
Efter ett antal allvarliga incidenter anmälde den medicinskt ansvariga sjuksköterskan Gunn-Henny Dahl fallet, enligt Lex Maria. Först då gjordes en bedömning av vilka uppgifter som krävde sjukvårdskompetens och vad som skulle betraktas som egenvård, det vill säga sådant som patienten, dennes anhöriga eller personliga assistenter kan sköta efter en enklare instruktion. En bedömning som borde gjorts i ett mycket tidigare skede.
— I just det här ärendet är det nu tydliggjort, men det finns många ärenden och jättemånga brukare där man inte tagit ställning till om det är sjukvård eller egenvård det handlar om. Kanske har då kommunens sjuksköterskor gått in och tagit över ansvar som de inte ska ha, säger Gunn-Henny Dahl.

Bedömt mannens behov
De ansvariga läkarna på Akademiska sjukhuset i Uppsala har bedömt mannens hälso-och sjukvårdsbehov som egenvård och har nu tagit på sig ansvaret för att de personliga assistenterna ska få den utbildning som krävs.
Både Gunn-Henny Dahl och Socialstyrelsen anser det bra att man nu lyckats reda ut roller, ansvar och rutiner i just det här fallet. Samtidigt ställer man sig undrande inför läkarnas bedömning om egenvård i så pass stor omfattning, med tanke på mannens stora behov av vård och tidigare erfarenhet av personliga assistenter.
— Jag är rädd att man lämnat för mycket av hälso- och sjukvårdsuppgifter till personliga assistenter som inte har kunskap att klara av dem, säger Dan Andersson, enhetschef på Socialstyrelsen.

Läkarna vet för lite
Gunn-Henny Dahl tror att läkarna ofta vet för lite om patientens hela situation när de fattar beslut om egenvård. Hon anar också att läkarna efter ett sådant beslut ändå litar på att de kommunala sjuksköterskorna fortfarande finns där och att det skapar otydlighet i rollerna.
— I det här fallet är det så komplicerade uppgifter som utförs. Därför hade det varit bättre om det bedömts som hälso- och sjukvård. Då hade sjuksköterskan fått ett tydligare ansvar och en tydligare roll gentemot assistenterna. Det hade blivit ännu säkrare för patienten, säger hon.
Eftersom vården kring mannen från och med i höstas bedöms som egenvård, står den inte under Socialstyrelsens tillsyn. Den anmälan som gjorts leder därför inte till några ytterligare åtgärder.
— Om läkarna bedömer att det är egenvård så har de också ett stort ansvar att se till att det fungerar, säger Dan Andersson.



Egenvård
Till egenvård räknas uppgifter som patienten själv, anhörig eller personlig assistent kan utföra efter enklare instruktioner från sjukvårdpersonal. Till exempel att lägga om sår eller byta urinpåse.
För att kunna dra gränsen mellan hälso- och sjukvård och egenvård måste som regel patientens ansvarige läkare göra en bedömning av vilken behandling som kan anförtros åt patienten att sköta.
Bedömningen görs under yrkesansvar. Om patienten drabbas av eller utsätts för risk att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom på grund av beslutet om egenvård ska detta anmälas till Socialstyrelsen.

Sjukvård
Uppgifter som kräver sjukvårdskompetens kräver mer omfattande instruktioner och handledning. Den som delegerar sjukvårdande uppgifter till en personlig assistent måste förvissa sig om att han eller hon klarar av det. Vissa uppgifter såsom läkemedelshantering regleras i lagar och författningar.

Lex Maria
Om en patient drabbats av eller riskerat att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom inom hälso- och sjukvården, är vårdgivaren skyldig att anmäla det till Socialstyrelsen. En del av dessa anmälningar går vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om