Socialstyrelsen granskar psykiatrin

Efter den svidande kritiken har det börjat röra på sig inom psykiatrin vid Akademiska sjukhuset. Men vissa brister och problem finns kvar och Socialstyrelsen ska fortsätta granska verksamheten, särskilt akut­avdelningen 123.

Uppsala2008-10-21 06:00
I februari i år riktade Socialstyrelsen hård kritik mot psykiatridivisionen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och slog fast att patientsäkerheten inte kunde garanteras. Nu har man följt upp sin tillsyn och sett att ett systematiskt arbete runt kvalitetsfrågor och patient- och rättssäkerhet är i gång.
- Under det här året har Uppsala arbetat mycket ambitiöst och ligger nu i framkant. Man har kommit längre än psykiatrin på många andra platser, säger Karl-Otto Svärd, tillsynsläkare på Socialstyrelsen.
Men arbetet tar inte slut för att ambitiösa styrdokument är under vardande.
- Nu måste man se till att det här används och följs i verksam­heterna, säger Karl-Otto Svärd.

Socialstyrelsen ska nu, enligt ett beslut från förra veckan, på "lämpligt sätt" följa upp hur arbetet fortskrider. För den avdelning som varit mest i fokus, 123, kommer ett särskilt ärende att öppnas.
- Vi måste säkerställa att det verkligen blir bättre och koncentrerar oss på 123 som haft särskilda problem och svårigheter. Vi ska besöka avdelningen i höst, säger Karl-Otto Svärd.
Även om ett rejält förbättringsarbete är i gång så kvarstår ­vissa brister, enligt Socialstyrelsen. Inom allmänpsykiatrins öppenvårdsmottagning saknades exempelvis vårdprogram för depressionstillstånd, och det är svårt att ordna läkartider för patienterna, trots att läkarsituationen förbättrats avsevärt med hjälp av hyr­läkare. Användandet av hyrläkare innebär dessutom att läkarengagemanget i utveckling och upp­följning av verksamheten brister, skriver Socialstyrelsen.

När det gäller akutavdelningen 123 kvarstår problem med långa vårdtider. Dålig kontinuitet bland överläkarna har dessutom lett till att vårdens planering och inriktning varierat. Det här gäller exempelvis samtal med närstående och strategier för läkemedel, skriver Socialstyrelsen.
Ett vårdprogram för utredning och behandling av så kallade självmordsnära patienter håller på att tas fram, men i övrigt saknas vårdprogram. Det finns heller ingen vårdplan för patienter som tvångsintas.
- Det finns rigorösa bestämmelser med stöd i författningen för hur sådan vård ska ske, eftersom det handlar om ett slags inskränkningar av mänskliga rättigheter. Det här betyder inte att det inte finns någon planering på avdelningen, men den måste ske enligt de bestämmelser som finns. Här finns inget förhandlingsutrymme, säger Karl-Otto Svärd.

Karin Norlén är chef för psykiatridivisionen vid Akademiska sjukhuset. Enligt henne är det viktigaste just nu att göra alla skrivningar kända bland personalen.
- Vi jobbar också stenhårt med att ta fram vårdplaner och program. Det är huvuduppgiften för vår utvecklingschef, säger hon, som tycker att patienterna kan känna sig trygga.
- Jag skulle inte oroa mig om jag själv var patient i dag, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!