UNT har tidigare berättat att socialtjänsten i Uppsala inte kontrollerar att den som söker försörjningsstöd till hyran har ett godkänt hyreskontrakt. Därmed kan även den som bor svart – det vill säga hyr i andra hand utan hyresvärdens godkännande – få bidrag.
Det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem har länge ifrågasatt detta. Men även socialsekreterarna, alltså de som beviljar bidragen, är starkt kritiska.
– Medan Uppsalahem och polisen försöker motarbeta den svarta bostadsmarknaden finansierar vi den med skattepengar. Det blir ju jätteskevt.
Det säger en socialsekreterare som, liksom flera av de andra som kontaktat UNT, jobbar med ekonomiskt bistånd på socialtjänsten i Uppsala.
Svarta kontrakt sätter inte bara kösystemet ur spel utan är också väldigt negativa för de som bor svart, påpekar socialsekreteraren:
– De som bor svart har inga rättigheter. Svarta kontrakt är ingen långsiktigt lösning, det ger ingen trygghet och ingen integration. Dessutom kan pengarna gå till kriminella som utnyttjar bostadsbristen genom att sälja kontrakt och ta ut höga hyror.
En chef på socialtjänsten har tidigare uppgett för UNT att bara en minoritet av de som söker försörjningsstöd till hyran har andrahandskontrakt. Men det stämmer inte alls vad gäller nyanlända, enligt flera socialsekreterare:
– Förstahandskontrakt är sällsynta. Den stora majoriteten av de nyanlända som söker försörjningsstöd bor i andra hand eller som inneboende, säger en kvinna.
Hur många av andrahandshyresgästerna som har godkända kontrakt vet socialtjänsten inte, eftersom man inte kontrollerar det. Men socialsekreterarna som UNT haft kontakt med misstänker att det handlar om en stor andel svarta kontrakt, eftersom det är så svårt att få tag på bostad i Uppsala. I synnerhet vad gäller gruppen nyanlända, som ofta kommit till Uppsala med kort varsel.
– Många har sagt till mig att de inte vill bo svart, men erbjuds enbart svarta kontrakt och måste därför till slut ta ett sådant. Andra bryr sig inte om de bor svart. Och vissa vet inte hur systemet fungerar, utan kan tro att de fått ett förstahandskontrakt för att de betalat flera tusen för kontraktet. Det är tyvärr lätt att lura den som inte är insatt i hur den svenska bostadsmarknaden funkar.
Socialsekreterarna är måna om att inte lägga någon skuld på de nyanlända.
– De flesta gör så gott de kan för att klara sig i ett nytt land, och det är ju inte deras fel att bostadsmarknaden ser ut som den gör. Men vi som kommun borde inte uppmuntra och tillåta den svarta marknaden att växa genom bidrag.
Frågan har flera gånger lyfts till socialtjänstens ledning.
– Vårt förslag har varit att vi inte slutar bevilja bistånd till de kontrakt vi redan godkänt, för det skulle innebära att en massa människor blir bostadslösa. Men vi driver på för att vi från och med nu ska kräva att den som söker försörjningsstöd till hyran måste kunna visa upp ett godkänt kontrakt, säger en socialsekreterare.
Som UNT tidigare rapporterat anser ledningen vid socialtjänsten i Uppsala att man inte har lagligt stöd att neka bistånd till svarta kontrakt. En kammarrättsdom från februari i år gav Södertälje kommun rätt att neka när det handlar om svarta kontrakt. Socialtjänsten vid Uppsala kommun hänvisar dock till en analys av domen som gjorts av en jurist, som menar att domen inte ger nya riktlinjer åt socialtjänsten.