Socialen saknar resurser hantera unga brottslingar
Många ungdomar i Uppsala som begår brott kallas inte längre till socialtjänsten eftersom resurser saknas.Vid måndagens sammanträde väntas fullmäktige fatta ett beslut som kan åtgärda problemet.
I en motion som tas upp i kommunfullmäktige i kväll kräver folkpartiet att en tidsgaranti införs. Tanken är att minderåriga brottslingar som ertappas av polisen ska kallas till samtal med socialtjänsten inom max två dygn.
Folkpartiet skriver i motionen att i de fall unga brottslingar blir föremål för polisen kan det gå ett par veckor innan socialtjänsten ens informeras om ärendet. Bland annat av den anledningen vill partiet ha en tidsgaranti på högst två dygn innan de unga får komma till socialtjänsten.
Inga befogenheter
Kommunstyrelsen har enhälligt ställt sig bakom intentionen i motionen. Därmed kommer kravet på snabbare ingripande från socialtjänstens sida med största sannolikhet att antas i kväll. Dock är det inte säkert att tidsgarantin på max två dygn klubbas.
—Polisen är inblandad i dessa ärenden och kommunen har inte befogenheter att utfärda garantier som styr polisens arbete, säger Bengt Sandblad (s), ordförande vid barn- och ungdomsnämnden.
Flera komplikationer
Det finns ytterligare komplikationer. För att klara tidsgarantin skulle socialtjänsten behöva ytterligare två miljoner kronor. De pengarna saknas.
Socialtjänstens barn- och ungdomsvård i Uppsala har 70 procent högre anslag per invånare än vad genomsnittskommunen har. Kommunstyrelsen menar därför att målet om snabbare ingripanden mot ungdomar går att nå om de mest angelägna uppgifterna prioriteras.
Kommunalrådet Cecilia Forss (m), tycker att ungdomar i dag är för lågt prioriterade. Hon pekar på att ledningen för socialtjänsten i en handling skriver att resurserna är så små att anmälningar om bland annat berusade ungdomar och snatterier inte prioriteras.
—Vinner vi valet kommer vi att prioritera upp ungdomar i behov av stöd medan äldre missbrukare hamnar längre ner på listan än i dag, säger Cecilia Forss.
Ungdomspoliser saknas
Även polisen dras med resursbrist.
—Det är tänkt att vi ska ha sex ungdomspoliser i yttre tjänst men vi har bara en enda, uppger Roger Käck, ansvarig för ungdomsutredningar vid Uppsalapolisen.
Polisen håller dock på med en kartläggning av kriminella ungdomar i Uppsala, vilket fem poliser arbetar med.
FAKTA
En vanlig uppfattning är att andelen kriminella ungdomar i Sverige ökar. Men i åldersgruppen 15-20 år minskade antalet misstänkta per 100 000 invånare med 11 procent i riket som helhet under perioden 1975-2004.
I Uppsala län har antalet 15-20 åringar som misstänks för brott varierat kraftigt under de senaste tio åren. I fjol var antalet 1 056 personer vilket kan jämföras med 970 personer år 1995.
Källa: Brottsförebyggande rådet
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!